Czy pączki mogą być fit? Uważam, że tak! Nie wszystkie muszą
mieć tonę kalorii i być smażone w głębokim tłuszczu. Postanowiłam przerobić
swój stary przepis na pączki pieczone w piekarniku na takie, które będą jeszcze
bardziej fit! Czy mi się udało? Sądzę, że tak!
Strony
▼
niedziela, 31 stycznia 2016
czwartek, 28 stycznia 2016
Terravita 70% kakao
Jakiś czas temu dostałyśmy do testowania nową linię czekolad
Terravita z aż 70% zawartością kakao. Dostałyśmy do skosztowania kilka smaków
takich jak ciemna czekolada, cytrynowa, pomarańczowa, miętowa, wiśniowa i chrupiące
crunchy.
środa, 27 stycznia 2016
Stek z kalafiora
Stek z kalafiora to nic innego jak kalafior pieczony w
formie płatów. Bardzo pyszny, aromatyczny i niezwykle atrakcyjny wizualnie. Idealny jako
dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Zrobiłam, skosztowałam i przepadłam :)
Polecam!
Do przygotowania tego dania idealnie nadaje się brytfanka, którą można używać na kuchence i w piekarnika. Moja pochodzi ze sklepu www.garneczki.pl
Do przygotowania tego dania idealnie nadaje się brytfanka, którą można używać na kuchence i w piekarnika. Moja pochodzi ze sklepu www.garneczki.pl
wtorek, 26 stycznia 2016
Makaron z pieczonym kalafiorem a'la carbonara
Makaron z pieczonym kalafiorem a’la carbonara to bardzo
fajna, szybka propozycja na sycący i smaczny obiad. Nie wymaga wielu
przygotowań, a efekt jest zaskakująco smaczny. Polecam szczególnie osobom zapracowanym
:)
niedziela, 24 stycznia 2016
Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami (Fit)
W tym tygodniu przypada mi zaszczyt bycia gospodarzem w
wydarzeniu „W 2016 nauczę się gotować”. Tematem jaki wybrałam na następne kilka dni są proste dania z makaronu. Kiedy ja przeprowadziłam się na „swoje” najbardziej
interesowały mnie potrawy szybkie i smaczne. Jako, że jestem fanem makaronu w każdej
postaci, to najlepiej właśnie z jego udziałem. Każdy z nas wracając po 8 godzinach pracy chce przyrządzić coś fajnego w krótkim czasie :) coś co nie
tylko nasyci, ale i zachwyci smakiem. Mam nadzieję, że ten tydzień będzie
obfitował w takie przepisy :)
Moją propozycją jest fajny, dietetyczny przepis, który
dostałam od koleżanki z pracy. Robi się go w kilka chwil, z kilku produktów, a
do tego jest pyszny. Polecam!
piątek, 22 stycznia 2016
Barszcz ukraiński
Chętnie podejmuję nowe wyzwania. Równie chętnie uczę się
nowych rzeczy. Kiedy zobaczyłam, że Sylwia prowadząca blog Mała Łyżeczka proponuje
malutkie wyzwanie na najbliższy.. rok to postanowiłam wziąść w nim udział :) Podczas następnych 12 miesięcy Sylwia będzie nam proponowała zupę hasło do
przygotowania na najbliższy miesiąc. Styczeń to hasło: Barszcz. Tradycyjny
barszcz robiłam wiele razy, więc tym razem
postanowiłam spróbować czegoś nowego i przyrządzić Barszcz Ukraiński. Robiłam
go kilka razy, aż wreszcie znalazłam idealny przepis. Zachęcam do wypróbowania
i wzięcia udziału w wyzwaniu :)
środa, 20 stycznia 2016
Jajka zapiekane w awokado
Jeśli śledzicie nasz profil na Facebooku to na pewno wiecie,
ze bierzemy udział w organizowaniu wydarzenia „W 2016 nauczę się gotować”. Akcja
ma na celu zachęcenie jak największej ilości osób do domowego gotowania :) Na
stronie wydarzenia co tydzień mamy inny wątek przewodni, z którym pojawiają się
przepisy na dania proste, ale bardzo smaczne :) W tym tygodniu tematem są
jajka. Nasza propozycja na ten niezwykle uniwersalny produkt to jajka zapiekane w
awokado. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem i oczywiście na stronę całej akcji :)
wtorek, 19 stycznia 2016
Ciecierzyca po bretońsku
Odkąd zjadłam ciecierzyce po raz pierwszy w kółko kombinuje,
gdzie by ją przemycić mojej rodzinie. Kilka dni temu wpadłam na pomysł by w fasolce
po bretońsku zastąpić fasolkę, ciecierzycą. Efekt wyszedł pyszny, a ta wersja
smakuje mi chyba jeszcze lepiej niż tradycyjna. Zdecydowanie polecam wypróbować
wszystkim amatorom cieciorki, jak i fasolki po bretońsku.
sobota, 16 stycznia 2016
Jak gotować ciecierzycę (cieciorkę)?
W ostatnim czasie postanowiłam poszerzyć swój jadłospis o
nowe, nieznane mi dotąd lub znane tylko ze słyszenia składniki. Swoją przygodę
z nowościami rozpoczęłam od ciecierzycy. Nazwa była mi znana, sam groch z widzenia
również. Smak był mi obcy. Poczytałam trochę o tym produkcie i okazało się, że
ma on szereg zalet, które tym bardziej zachęciły mnie do jego wypróbowania.
Cieciorka jest skarbnicą białka, sprzyja odchudzaniu, zapobiega zaparciom i
obniża cholesterol. Posiada też sporo witamin i minerałów. Nic tylko jeść :)
Ugotowałam, spróbowałam i… zakochałam się w niej. Od kilku tygodni na stale
gości w naszym jadłospisie w rozmaitych formach :) Chciałabym byście wyruszyli
wraz ze mną na przygodą z ciecierzycą w roli głównej :)
piątek, 8 stycznia 2016
Jajka w pomidorach (Jajka w czyśćcu)
Sobotnie i niedzielne poranki uwielbiam z wielu względów. Możemy
wtedy wszyscy nieco poleniuchować w łóżku, porozmawiać, powygłupiać się i nikt
nigdzie się nie śpieszy. Uwielbiam je też ze względu na wspólne posiłki. Staram
się by każdy taki dzień był wyjątkowy, a jedzenie smaczne. Jednym z ulubionych
dań jakie zajadamy w takie poranki są jajka w pomidorach nazywane też jajkami w
czyśćcu. Robimy je wtedy na jednej patelni, którą stawiamy na stole, a każdy
macza w niej swój kawałek bułki. Jest rodzinnie, jest smacznie i jest pysznie!
Polecam Wam ten przepis na weekendowy poranek.
wtorek, 5 stycznia 2016
Zrazy
Za oknem od kilku dni panuje przeraźliwy mróz. Nasz organizm
potrzebuje ciepłych, rozgrzewających i sycących pokarmów, aby mógł odpowiednio
się rozgrzać. Idealnie nadaje się do tego tradycyjne danie kuchni polskiej, a
mianowicie zrazy. Fantastyczna potrawa dla wszystkich fanów tradycyjnych smaków
( a zwłaszcza mięsożerców).
Do jej przygotowania idealnie nadaje się brytfanka, którą można używać na kuchence indukcyjnej oraz w piekarnika. Bardzo fajną znajdziecie w sklepie www.garneczki.pl
Do jej przygotowania idealnie nadaje się brytfanka, którą można używać na kuchence indukcyjnej oraz w piekarnika. Bardzo fajną znajdziecie w sklepie www.garneczki.pl