niedziela, 31 stycznia 2016

Pączki pieczone w piekarniku z dżemem truskawkowym (Fit)

Czy pączki mogą być fit? Uważam, że tak! Nie wszystkie muszą mieć tonę kalorii i być smażone w głębokim tłuszczu. Postanowiłam przerobić swój stary przepis na pączki pieczone w piekarniku na takie, które będą jeszcze bardziej fit! Czy mi się udało? Sądzę, że tak!

czwartek, 28 stycznia 2016

Terravita 70% kakao

Jakiś czas temu dostałyśmy do testowania nową linię czekolad Terravita z aż 70% zawartością kakao. Dostałyśmy do skosztowania kilka smaków takich jak ciemna czekolada, cytrynowa, pomarańczowa, miętowa, wiśniowa i chrupiące crunchy. 

środa, 27 stycznia 2016

Stek z kalafiora

Stek z kalafiora to nic innego jak kalafior pieczony w formie płatów. Bardzo pyszny, aromatyczny i niezwykle atrakcyjny wizualnie. Idealny jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Zrobiłam, skosztowałam i przepadłam :) Polecam!
Do przygotowania tego dania idealnie nadaje się brytfanka, którą można używać na kuchence i w piekarnika. Moja pochodzi ze sklepu www.garneczki.pl

wtorek, 26 stycznia 2016

Makaron z pieczonym kalafiorem a'la carbonara

Makaron z pieczonym kalafiorem a’la carbonara to bardzo fajna, szybka propozycja na sycący i smaczny obiad. Nie wymaga wielu przygotowań, a efekt jest zaskakująco smaczny. Polecam szczególnie osobom zapracowanym :)

niedziela, 24 stycznia 2016

Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami (Fit)

W tym tygodniu przypada mi zaszczyt bycia gospodarzem w wydarzeniu „W 2016 nauczę się gotować”. Tematem jaki wybrałam na następne kilka dni są proste dania z makaronu. Kiedy ja przeprowadziłam się na „swoje” najbardziej interesowały mnie potrawy szybkie i smaczne. Jako, że jestem fanem makaronu w każdej postaci, to najlepiej właśnie z jego udziałem. Każdy z nas wracając po 8 godzinach pracy chce przyrządzić coś fajnego w krótkim czasie :) coś co nie tylko nasyci, ale i zachwyci smakiem. Mam nadzieję, że ten tydzień będzie obfitował w takie przepisy :)
Moją propozycją jest fajny, dietetyczny przepis, który dostałam od koleżanki z pracy. Robi się go w kilka chwil, z kilku produktów, a do tego jest pyszny. Polecam!

piątek, 22 stycznia 2016

Barszcz ukraiński

Chętnie podejmuję nowe wyzwania. Równie chętnie uczę się nowych rzeczy. Kiedy zobaczyłam, że Sylwia prowadząca blog Mała Łyżeczka proponuje malutkie wyzwanie na najbliższy.. rok to postanowiłam wziąść w nim udział :) Podczas następnych 12 miesięcy Sylwia będzie nam proponowała zupę hasło do przygotowania na najbliższy miesiąc. Styczeń to hasło: Barszcz. Tradycyjny barszcz robiłam wiele razy, więc tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego i przyrządzić Barszcz Ukraiński. Robiłam go kilka razy, aż wreszcie znalazłam idealny przepis. Zachęcam do wypróbowania i wzięcia udziału w wyzwaniu :)

środa, 20 stycznia 2016

Jajka zapiekane w awokado

Jeśli śledzicie nasz profil na Facebooku to na pewno wiecie, ze bierzemy udział w organizowaniu wydarzenia „W 2016 nauczę się gotować”. Akcja ma na celu zachęcenie jak największej ilości osób do domowego gotowania :) Na stronie wydarzenia co tydzień mamy inny wątek przewodni, z którym pojawiają się przepisy na dania proste, ale bardzo smaczne :) W tym tygodniu tematem są jajka. Nasza propozycja na ten niezwykle uniwersalny produkt to jajka zapiekane w awokado. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem i oczywiście na stronę całej akcji :)

wtorek, 19 stycznia 2016

Ciecierzyca po bretońsku

Odkąd zjadłam ciecierzyce po raz pierwszy w kółko kombinuje, gdzie by ją przemycić mojej rodzinie. Kilka dni temu wpadłam na pomysł by w fasolce po bretońsku zastąpić fasolkę, ciecierzycą. Efekt wyszedł pyszny, a ta wersja smakuje mi chyba jeszcze lepiej niż tradycyjna. Zdecydowanie polecam wypróbować wszystkim amatorom cieciorki, jak i fasolki po bretońsku.

sobota, 16 stycznia 2016

Jak gotować ciecierzycę (cieciorkę)?

W ostatnim czasie postanowiłam poszerzyć swój jadłospis o nowe, nieznane mi dotąd lub znane tylko ze słyszenia składniki. Swoją przygodę z nowościami rozpoczęłam od ciecierzycy. Nazwa była mi znana, sam groch z widzenia również. Smak był mi obcy. Poczytałam trochę o tym produkcie i okazało się, że ma on szereg zalet, które tym bardziej zachęciły mnie do jego wypróbowania. Cieciorka jest skarbnicą białka, sprzyja odchudzaniu, zapobiega zaparciom i obniża cholesterol. Posiada też sporo witamin i minerałów. Nic tylko jeść :) Ugotowałam, spróbowałam i… zakochałam się w niej. Od kilku tygodni na stale gości w naszym jadłospisie w rozmaitych formach :) Chciałabym byście wyruszyli wraz ze mną na przygodą z ciecierzycą w roli głównej :)

piątek, 8 stycznia 2016

Jajka w pomidorach (Jajka w czyśćcu)

Sobotnie i niedzielne poranki uwielbiam z wielu względów. Możemy wtedy wszyscy nieco poleniuchować w łóżku, porozmawiać, powygłupiać się i nikt nigdzie się nie śpieszy. Uwielbiam je też ze względu na wspólne posiłki. Staram się by każdy taki dzień był wyjątkowy, a jedzenie smaczne. Jednym z ulubionych dań jakie zajadamy w takie poranki są jajka w pomidorach nazywane też jajkami w czyśćcu. Robimy je wtedy na jednej patelni, którą stawiamy na stole, a każdy macza w niej swój kawałek bułki. Jest rodzinnie, jest smacznie i jest pysznie! Polecam Wam ten przepis na weekendowy poranek.

wtorek, 5 stycznia 2016

Zrazy

Za oknem od kilku dni panuje przeraźliwy mróz. Nasz organizm potrzebuje ciepłych, rozgrzewających i sycących pokarmów, aby mógł odpowiednio się rozgrzać. Idealnie nadaje się do tego tradycyjne danie kuchni polskiej, a mianowicie zrazy. Fantastyczna potrawa dla wszystkich fanów tradycyjnych smaków ( a zwłaszcza mięsożerców).
Do jej przygotowania idealnie nadaje się brytfanka, którą można używać na kuchence indukcyjnej oraz w piekarnika. Bardzo fajną znajdziecie w sklepie www.garneczki.pl

Printfriendly