sobota, 11 maja 2013

Paluchy z ciasta francuskiego

Brakuje Wam szybkiego, atrakcyjnego i smacznego dodatku do zup, czy sałatek? Jeśli tak to danie jest idealne dla Was. Wyborny paluch w kształcie warkocza sporządzany z ciasta francuskiego. Efektowny i pyszny!




Czas przygotowania 25 minut (w tym około 12 minut pieczenia)
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • Ciasto francuskie 
  • Jajko
Jajko rozbijamy w miseczce. Ciasto francuskie rozwijamy. Nacinami paski o szerokości około 3 cm. Każdy z tych pasków nacinamy prawie na całej długości co 1 cm. Powstałe kawałki zaplatamy w warkocze. Końcowkę ściskami palcami. Początek nacinamy i również ściskamy palcami. Warkocze wstawiamy do piekarnika na 220 stopni na około 12-15 minut. Paluchy można z wierzchu posypać sezamem, makiem lub słonecznikiem.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly