środa, 28 sierpnia 2013

Delikatne risotto na szybko

Risotto jest daniem typowo włoskim o wielu odsłonach. Podstawą każdej potrawy jest lekko podsmażony ryż, następnie gotowany z dodatkiem bulionu lub orginalnie wina. Dodatkiem do risotta może być praktycznie wszystko, od ryb przez drób na warzywach kończąc. Dzisiaj dzielimy się przepisem na bardzo proste risotto, które jest idealnym daniem gdy nie mamy ani składników, ani czasu na gotowanie. W dodatku potrawa ta jest bardzo delikatna, więc idealnie nadaje się również dla dzieci.



Czas przygotowania: 30 minut
 Ilośc porcji: 2

 Składniki:
  •  3/4 szklanki ryżu
  •  1,5 szklanki bulionu*
  •  4 parówki
  •  puszka groszku 
  •  pół cebuli
 * bulion można ewentualnie zastąpić kostką rosołową rozpuszczoną w ciepłej wodzie

Cebule obieramy i bardzo drobno kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy nieco oliwy i podsmażamy przygotowaną cebulę. Parówki kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Całośc chwilkę podsmażamy po czym dorzucamy ryż. Smażymy jakieś 5 minut, aż ryż będzie szklisty. Zalewamy bulionem i przykrywamy zostaiając na kwadrans. Po tym czasie podnosimy przykrywkę i mieszamy potrawę. Sprawdzamy, czy ryż jest twardy. Jeśli ryż potrzebuje jeszcze chwili na gotowanie, zostawiamy go na patelni pod przykrywką, dolewając  bulionu jeśli zajdzie taka potrzeba.  Kiedy ryż będzie już miękkotwardy (:)) to dorzucamy groszek. Mieszamy i nakładamy na talerze. Zajadamy na ciepło. 







1 komentarz:

  1. Natknęłaś mnie dziś na risotto. Tylko, że z marchewką, groszkiem, kukurydzą, odrobinką kalafiora i masą zielonej pietruszki.. Już pachnie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly