niedziela, 25 sierpnia 2013

Przepyszne ogórki kiszone

Kiedy przyjdzie zima i najdzie nas ochota na zupę ogórkową, czy sałatkę warzywną warto mieć własnoręcznie kiszone ogórki. Jednakże by zimą cieszyć się pysznymi domowymi ogórkami kiszonymi, zacząć kisić trzeba już teraz :) Zwłaszcza, że mamy środek sezonu ogórkowego. Poniżej prezentujemy krótki opis jak to zrobić!




Ilość porcji: około 6 litrowych słoików
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 3 kg ogórków do kiszenia
  • porcja do kiszenia: koper włoski, korzeń chrzanu i jego liście
  • czosnek polski
  • ziarenka gorczycy
  • sól

Na dno słoika układamy łodygi od kopru, dwa ząbki czosnku, kawałek chrzanu oraz jego liście. Dosypujemy również kilka ziarenek gorczycy (6-8). Następnie układamy pionowo ogórki, dość ciasno by nie wypłynęły po dolaniu wody. Na górze układamy kwiatostan kopru włoskiego. Słoiki zalewamy wodą: w 1 litrze wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli. Wycieramy brzegi słoika, układamy gumkę i zamykamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do kiszenia np. w piwnicy.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly