niedziela, 11 sierpnia 2013

Racuchy z jabłkiem i brzoskwinią

Domowe racuchy to jest coś wspaniałego, wyśmienitego i smacznego... w dodatku bezsprzecznie kojarzy się z beztroskimi latami dzieciństwa. Przynajmniej nam :) Z wielką chęcią i zapałem wracamy do tego dania. Nie tylko z powodu wzruszających wspomnień, ale też dla fantastycznego smaku!  :)





Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 15 sztuk

Składniki:
  • 2 jabłka
  • 2 brzoskwinie
  • szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • łyżka cukru
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie tego pysznego dania rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Mąkę miksujemy z maślanką. Ciągle miksując dodajemy żółtko, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Owoce myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Białko ubijamy na sztywną pianę i na sam koniec dokładamy do ciasta. Całość delikatnie mieszamy. Przechodzimy do smażenia - patelnie wysmarowaną olejem, trzymamy na średnim gazie. Kiedy patelnia nam się nagrzeje nakładamy po łyżce ciasta. Podczas smażenia musimy uważać by nie przypalić naszych pysznych racuchów. Na końcu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly