niedziela, 22 grudnia 2013

Karp w migdałach według Karola Okrasy

Nie każdy z nas przepada za tradycyjnym smakiem karpia. Postanowiłyśmy przed świętami wypróbować karpia smażonego w migdałach według przepisu Karola Okrasy nieco go uproszczając. Ryba wyszła w smaku zupełnie odmienna niż zwykle smażony karp. Smaczna, delikatna i ciekawa w smaku. Szczerze polecamy każdemu, kto ma ochotę na karpia „inaczej”.



Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
  • 2 płaty karpia
  • Kieliszek czerwonego wina
  • Pół łyżeczki cukru
  • Garść rodzynek
  • Garść mąki
  • Garść migdałów w płatkach
  • 1 jajko
  • 1/2 cytryny
  • Przyprawy: sól, biały pieprz
  • 1/3 szklanki zupy rybnej lub wywaru z ryby
Wyfiletowane płaty karpia dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Oprószamy delikatnie białym pieprzem oraz solą od strony mięsa.  Również od strony mięsa ścieramy odrobinę skórki z wyparzonej cytryny. Przygotowujemy na talerzykach mąkę, roztrzepane widelcem jajko oraz migdały. Karpia obtaczamy w mące oraz jajku. Następnie tylko od strony mięsa w migdałach. Na rozgrzanej oliwie z oliwek układamy płaty karpia migdałami do dołu. Smażymy na złoty kolor i przekładamy na drugą stronę. Ponownie smażymy. Wykładamy na talerz. Na tej samej patelni szybciutko robimy sos: wsypujemy cukier i rodzynki. Czekamy aż cukier zacznie się karmelizować. Dolewamy wino i czekamy aż się zredukuje. Dolewamy wywar z ryby. Możemy zetrzeć nieco skórki z cytryny lub dorzucić kawałeczki masła. Chwilę gotujemy na małym ogniu. W między czasie możemy poukładać nasze kawałki ryby na półmisku, czy talerzu. Całość polewamy przygotowanym, zredukowanym sosem. Danie podajemy póki jest ciepłe.




2 komentarze:

  1. Śledź po litewsku i karp po "Okrasku" serwujesz same pyszności. A sprawianie karpia krok po kroku to mistrzostwo świata.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly