wtorek, 3 grudnia 2013

Ryba po grecku

Ryba po grecku ma z Grecją tyle samo wspólnego co pierogi ruskie z Rosją :) Mimo to Polacy niezmiennie traktują ją jako danie typowo ”greckie”. Zyskała szeroką sławę dzięki łatwości w przygotowaniu i bogatemu smakowi. Od wielu lat jest stałym elementem wigilijnego stołu.


Składniki:
  • 600g ryby morskiej ( mintaja, morszczuka lub podobnej)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pomidory (zastąpione ½ puszki pomidorów)
  • Pietruszka
  • Kawałek selera
  • Kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • ½ szklanki oleju
  • Przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, liść laurowy, ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego
Rybę kroimy na równe kawałki i oprószamy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce. Warzywa obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy i kroimy w pół talarki. Na połowie oleju smażymy rybę, aż będzie chrupiąca. Na drugiej połowie oleju podsmażamy cebulę, a następnie dorzucamy do niej warzywa. Przesmażamy aż warzywa zmiękną. Dolewamy pół szklanki wody, dorzucamy koncentrat pomidorowy i pomidory. Smażymy około 10 minut i przekładamy do garnka. Dorzucamy liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Dokładamy również usmażoną rybę. Całość delikatnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Próbujemy i doprawiamy. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako dodatek do kolacji.






3 komentarze:

  1. W Święta się bez niej obejdzie, choć brakuje mi takiej ładnej tacki :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Talerz z Home&you, ale kolekcja zeszłoroczna więc nie wiem czy w tym roku mają :)

      Usuń
  2. Ale apetyczna, bardzo lubię taką rybkę :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly