poniedziałek, 2 grudnia 2013

Świąteczna tarta z kapustą i grzybkami

Jedną z potraw, które goszczą na naszym świątecznym stole jest tarta z kapustą i grzybami. Wbrew pozorom bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Idealna na ciepło posiłek nie tylko podczas świąt :)



Składniki:
  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 600g kiszonej kapusty
  • 150g suszonych śliwek
  • 50g suszonych grzybów np. prawdziwki, borowiki
  • Cebula
  • olej
  • Przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz
Grzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny. Śliwki również zalewamy szklanką wody. Kapustę kiszoną siekamy nożem. Cebule obieramy i kroimy na małe kawałki, smażymy na kapce oleju. Do garnka przelewamy cebulę, dodajemy kapustę kiszoną i namoczone, pokrojone grzyby. Zalewamy szklanką wody i ewentualnie wodą z grzybków.  Dorzucamy przyprawy, sól i świeżo mielony pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu. Śliwki odcedzamy i siekamy na drobne kawałeczki. Po około godzinie gotowania kapusty dorzucamy śliwki i mieszamy wszystkie składniki. Sprawdzamy smak farszu, ewentualnie doprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę. Ciasto francuskie wykładamy na tarte, następnie nakładamy farsz. Z wierzchu można ułożyć kratkę z ciasta, które zostało. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w temp 180-200 stopni Celsjusza. Podajemy koniecznie na ciepło.







2 komentarze:

  1. Uwielbiam taką tartę, boska! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. kapusta z grzybami podana inaczej :) to musi być rewelacyjne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly