wtorek, 10 grudnia 2013

Pierniczki z dżemem

Dzisiejsza propozycja to pyszne pierniczki z powidłami. Przepis zaczerpnięty z Internetu sprawdza się doskonale w kuchni świątecznej. Pierniczki wychodzą miękkie, a nadzieje nadaje im unikalny smak. Idealnie jeśli do nadzienia użyjemy powideł z czekoladą przygotowanych latem. Jeśli jednak nie udało nam się ich zrobić (lub już wszystkie słoiczki tajemniczo zniknęły:)) równie dobre będą kupne powidła lub dżem.



Czas: 60 minut
Ilość porcji: ok 25 pierniczków ( zależy od wielkości foremek)
Składniki:
  • 2,5 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanka miodu
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka przypraw do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • ok 5 łyżek wody
  • powidła np. śliwkowe z czekoladą lub dżem
lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok 2 łyżki wody (powinien być bardzo gęsty)
Wszystkie składniki ciasta za wyjątkiem wody wykładamy na blat i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wodę dodajemy stopniowo obserwując ile ciasto „wchłonie”. Ciasto po wyrobieniu powinno być nieco lepkie. Dzielimy je na dwie części i rozwałkujemy pomiędzy papierem do pieczenia. Z jednego kawałka ściągamy papier i układamy papierem do dołu na blaszce do pieczenia. Odciskamy sobie delikatnie mniej więcej wybrane formy pierniczków i nakładamy pośrodku nadzienie. Następnie nakładamy drugi fragment ciasta i wycinamy, mocno dociskając pierniczki. Ciasto, które zostały pomiędzy pierniczkami zdejmujemy i wałkujemy ponownie na kolejne pierniczki. Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni. Następnie zostawiamy chwileczkę do przestygnięcia i smarujemy lukrem. Można go zostawić w takiej formie  lub na minutkę włożyć do piekarnika wówczas zaschnie i popęka jak na zdjęciach.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly