wtorek, 17 grudnia 2013

Sałatka śledziowa

Była już sałatka śledziowa z jajkiem i śledź pod pierzynką ze śmietany. Czas na zwykłą, szybką i pyszną sałatkę śledziową. Gdyby nie czas potrzebny na moczenie śledzi i gotowanie ziemniaków można by ją przyrządzić dosłownie w kilka chwil. W smaku wyborna, zachwyci nie tylko na wigilijnym stole, ale też na innych spotkaniach rodzinnych, czy ze znajomymi.



Czas przygotowania: 20 minut + czas na moczenie śledzi
Ilość porcji: Mała miska/ 3 porcje
Składniki:
  • 300g filetów śledziowym/ ok. 4 płatów  
  • 2 ziemniaki
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 jabłko 
  • ½ cebuli
  • ½ cebuli czerwonej
  • 4 łyżki majonezu
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru
Śledzie moczymy w wodzie, a potem w mleku. Czas moczenia zależy od śledzi. Nam starczyła godzinka  w wodzie i pół godzinki w mleku. Dwa ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jabłka, ogórki, cebule i obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w spore kawałki, dorzucamy pokrojone produkty i dodajemy jogurt oraz majonez. Doprawiamy cukrem, nie solimy! Dekorujemy koperkiem i podajemy na stół.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly