piątek, 20 grudnia 2013

Ostatni weekend przed świętami.

Do świąt zostało jeszcze tylko kilka dni. Jeśli mamy zaszczyt urządzać je we własnym domu, a nie rozpoczęliśmy jeszcze przygotowań to ostatni dzwonek by zabrać się za wszystko. Tak naprawdę zostało jeszcze trochę czasu i jesteśmy w stanie ze wszystkim zdążyć.
Piątek
  • Zastanawiamy się nad tym jakie byśmy chcieli przyrządzić potrawy. Sprawdzamy przepisy w gazecie, sprawdzamy w Internecie lub swoim zeszycie z przepisami. Tworzymy listę zakupów zawsze zakładając nieco większą ilość produktów niż przewiduje przepis. Nie zapominamy dopisać tam również napojów, czy dodatków takich jak majonez, musztarda, czy chrzan.
  • Sprawdzamy również, czy mamy czysty obrus oraz serwetki. Ze spokojem zdążymy go jeszcze wyprać i wyprasować.
  • Oglądamy zastawę i zastanawiamy się, czy mamy odpowiednią ilość talerzy, półmisków, sztućców i szklanek. Ewentualnie dopisujemy co mamy kupić.
Sobota
  • Od rana ruszamy na zakupy. Nie zapominamy również kupić choinkę i postawić ją na balkonie. W przypadku, gdy takiego nie mamy musimy zakup choinki odłożyć na wtorek.
  • Po zakupach zabieramy się do przygotowania potraw. Jeśli jeszcze nie mamy gotowych pierogów ruskich, z kaszą gryczaną lub uszek to ostatni dzwonek na ich przygotowanie. Liczymy jaka ilość jest nam potrzebna i  taką mniej więcej szykujemy. Gotujemy krócej niż jest w przepisie (około 1 minuty) i mrozimy na wigilie.

  • Odpowiednią ilość śledzi wstawiamy na noc by moczyły się w wodzie lub w mleku w zależności od tego jak podaje przpepis.
Niedziela






Poniedziałek
  • Obrabiamy kupione karpie (chyba że udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki. Z głów, płetw i ogona gotujemy zupę rybną.


  • Jeśli mamy w planach podanie barszczu na wigilię również zaczynamy go przyrządzać zaczynając od upieczenia buraków.

  • Przygotowujemy również galarty z ryby. Do następnego dnia galarty akurat stężeją i będą idealne do podania.

  • Szykujemy rybę po grecku. Potrzebuje ona około jednego dnia, aby wszystkie smaki idealnie się przegryzły.



Wtorek
  • Ubieramy choinkę wraz z całą rodziną. Ozdabiamy również upieczone muffinki np. w renifery.



  • Obieramy ziemniaki i gotujemy.
  • Przygotowujemy stół na wigilie.
  • Przed pojawienie się gości odsmażamy ziemniaki oraz smażymy karpie. Możemy to zrobić nawet z pół godziny wcześniej. Daje nam to chwile czasu dla siebie. Ryby i ziemniaki trzymamy w nagrzanym na około 40 stopni piekarniku wówczas nie ostygną.
POWODZENIA! :)

1 komentarz:

  1. Ależ perfekcyjna organizacja. Z takim planem wszystko musi wyjść na medal. Brawo

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly