czwartek, 16 stycznia 2014

Czekoladowy sernik na zimno

Dzisiaj przepis na przepyszne potrójnie czekoladowy sernik na zimno. Przepis zaczerpnięty z tej strony, jednak jego wykonanie nieco odmienne. Sernik jest niezwykle prosty w wykonaniu choć wymaga sporo pracy, głównie przez oczekiwanie na schłodzenie się poszczególnych warstw. Jednak warto go zrobić, bo jest pyszny i mega słodki  :)



Ilość porcji: mała tortownica
Składniki
Masa serowo-czekoladowa:
  • 1 kg wiaderkowego twarogu do sernika
  • 200 g białej czekolady dobrej jakości 
  • 200 g mlecznej czekolady  dobrej jakości
  • 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej dużej zawartości kakao)
  • 150 g cukru pudru (lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady ( najlepiej dużej zawartości kakao) 
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka masła
Ser z wiaderka dzielimy na trzy równe porcje po mniej więcej 330 gram. Do każdej z nich dodajemy około 50 gram cukru pudru ( lub mniej według upodobań). Najciemniejszą (gorzką) czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Rozpuszczając czekoladę należy uważać, żeby nie dostała się woda bo wtedy czekolada nie będzie chciała się rozpuścić. Śmietanę kremówkę dzielimy na 3 części po około 130ml. Pierwszą część ubijamy na sztywno. W około 1/5 szklance wody rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny. Pora na łączenie składników. Do sera z cukrem pudrem dolewamy czekoladę i miksujemy. Następnie przy pomocy łyżki dokładamy ubitą pianę, a na końcu dodajemy przestudzoną żelatynę. Wylewamy sernik do małej formy tortownicy (można ją wcześniej wyłożyć folią). Odstawiamy do zamrażalki na około godzinkę. Następnie przygotowujemy warstwę z mleczną czekoladą dokładnie w ten sam sposób. Ponownie schładzamy. Na samym końcu warstwa z białą czekoladą.  Ponownie chłodzimy. Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, masło oraz śmietankę. Na początku rozpuszczania mogą pojawić się grudki, należy się tym nie przejmować i rozpuszczać dalej, składniki powinny wkrótce połączyć się. Rozprowadzamy polewę na serniku tak by część ściekła bokami. Odstawiamy sernik do lodówki i po chwili można zajadać. Smacznego :)








1 komentarz:

  1. Kolorystyczny i smakowy odlot. Ślinka cieknie, co tam dieta, wpadam na kawałek. :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly