środa, 15 stycznia 2014

Tarta z wędzonym łososiem i mozzarellą według Pascala Brodnickiego

Dzisiaj przepis na pyszną tartą z wędzonym łososiem i mozzarellą. Przepis niestety nie nasz autorski, a Pascala Brodnickiego. Tarta ta jest szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna i sycąca. Naprawdę warto upiec tą pyszność.



Ilość porcji: duża forma do tarty
Składniki:
  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 150g łososia wędzonego 
  • 2 duże kulki mozzarelli
  • 5 jajek
  • 100ml śmietany 30%
  • ½ puszki pomidorów w całości lub 2 pomidory
  • Szczypiorek
  • Łyżka masła
  • Łyżka mąki
  • Przyprawy: sól. pieprz
Na blacie rozsypujemy mąkę i lekko wałkujemy ciasto francuskie. Formę do tarty smarujemy masłem. Przenosimy ciasto na wałku do formy. Dokładnie dociskamy do brzegów i obcinamy nadmiar ciasta. Kulki mozzarelli kroimy w paski. Na cieście francuskim układamy na przemian plastry mozzarelli i kawałki wędzonego łososia w wachlarz. Następnie siekamy szczypiorek i posypujemy tatrę. Z puszki wyciągamy dwa pomidory i kroimy na kawałki, rozrzucamy na tarcie. W misce rozbijamy pięć jajek oraz dolewamy śmietanę, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Uważamy na ilość soli, gdyż łosoś wędzony jest słony. Wylewamy mieszankę na tarte. Zapiekamy w piekarniku ustawionym na 180 stopni przez 20 minut. Jajka muszą się całkowicie ściąć. Podajemy na ciepło. Smacznego  :)









1 komentarz:

  1. Malowniczo ułożyłyście składniki tej tarty, aż szkoda że po zalaniu masą jajeczną nie widać tego. Tarta na pewno była przepyszna. Gotowa wygląda wyjątkowo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly