piątek, 10 stycznia 2014

Krokiety z mięsem mielonym w sosie pomidorowym przygotowane na parze

Dzisiejszy przepis wymaga posiadania parowaru. Jeśli macie taki, a rzadko go używacie czas to zmienić! Parowar pozwala przygotować wyśmienity warzywa, pełne kolorów i witamin, ale równie dobrze sprawdza się w przyrządzaniu mięsa. Nasza propozycja to odpowiednio doprawione mięso mielone zawinięte w naleśniki i uparowane. Podajemy je z sosem pomidorowym, który doskonale dopełnia smak. Ostrzegamy jednak, ze danie to jest bardzo smaczne i bardzo sycące ;)!



Ilość porcji: 9

Składniki:
Na naleśniki:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • Szczypta soli
Na farsz:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 100g żółtego sera 
  • ½ pęczki natki pietruszki
  • Bułka
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
W misce wymieszać mąkę sól, jajka oraz mleko i olej. Wszystko dokładnie mieszamy, można przy użyciu miksera. Smażymy cienkie naleśniki na patelni. W między czasie przygotowujemy farsz: mięso mieszamy wraz z bułką namoczoną w wodzie. Dodajemy starty żółty ser oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną majeranku. Na usmażonych naleśnikach układamy farsz, zawijamy krokiety. Tak przygotowane naleśniki umieszczamy w parowarze na jakiś 25 minut. Podajemy na ciepło od razu z parowaru  z sosem pomidorowym.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly