czwartek, 30 stycznia 2014

Gołąbki na parze z sosem pomidorowym

Dzisiaj propozycja tradycyjnych gołąbków przygotowanych w innowacyjny sposób, a mianowicie na parze. Sam proces przygotowania nie różni się za dużo od tego co znamy, jednak zamiast gotować je w garnku to przygotowujemy na parze. Wychodzą pyszne, lekkie gołąbki o unikalnym fantastycznym smaku. Naprawdę polecamy wypróbować.



Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 70 minut
Składniki:
  • Główka kapusty włoskiej
  • 500g mięsa mielonego
  • ½ szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 1 marchewka 
  • 3 ząbki czosnku
  • Nieco masła
  • Sól, pieprz
  • Sos pomidorowy przygotowany według tego przepisu
Główkę kapusty włoskiej wkładamy do wrzącej wody na około 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy do wyschnięcia. Ryż umieszczamy we wrzącej wodzie, gotując połowę czasu podanego na opakowaniu (jeśli podane jest 15 minut to gotujemy około 8). Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno kroimy, podobnie robimy z czosnkiem. Smażymy na maśle do uzyskania złotego koloru. W misce mieszamy ryż, mięso, marchew oraz cebulę z czosnkiem. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem.  Z kapusty włoskiej wykrajamy głąb. Obieramy 8 ładnych liści. Z każdego obcinamy grubą końcówkę nerwu przy końcu liścia. Farsz rozkładamy na 8 liści. Każdy liść zawijamy w rulonik, a następnie podwijamy końcówki pod spód. Gotujemy na parze około 40-50 minut. Pod koniec gotowania przygotowujemy sos pomidorowy. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego.








2 komentarze:

  1. Tradycyjne i pyszne.....:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na parze to pewnie kapusta bardziej aromatyczna i kapuściana. Trzeba spróbować koniecznie. !!!!!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly