czwartek, 9 stycznia 2014

Sos pomidorowy

Sos pomidorowy to doskonały dodatek do pulpetów, czy krokietów. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu może urozmaicić wiele dań mięsnych i nie tylko. Dzisiaj bardzo szybki przepis na przyrządzenie prostego sosu pomidorowego.



Ilość porcji: około 4
Składniki:
  • Puszka pomidorów w całości
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
Cebule oraz czosnek obieramy. Cebule kroimy w kostkę. W rondelku umieszczamy olej, następnie wrzucamy cebulę. Mieszamy, aż cebula się przyrumieni. Do garnka przeciskamy przez praskę czosnek, mieszamy. Po chwili wlewamy pomidory. Doprawiamy octem winnym, solą i pieprzem. Dorzucamy również cukier i ostrą paprykę. Całość mieszamy oraz blenderujemy. Dusimy około 15 minut pod przykryciem. Próbujemy i ewentualnie dorzucamy przypraw. Możemy podawać ; )


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly