środa, 8 stycznia 2014

Kurczak po meksykańsku

Piersi z kurczaka jako mięso niezbyt drogie, a przy tym zdrowe gości na naszym stole dość często. Jednak dzięki rozmaitym sposobom przyrządzenia nie przykrzy się i można je jeść naprawdę często. Dzisiaj propozycja podania kurczaka po meksykańsku. Oczywiście z typowymi daniami meksykańskimi ma nie wiele wspólnego :)... ale jest wyjątkowe i pyszne w smaku. Przy tym można je przyrządzić bardzo łatwo w krótkim czasie. Polecamy!



Ilość porcji: 2
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryka 
  • ½ puszka czerwonej fasoli
  • ½ cytryna
  • Pęczek natki pietruszki
  • olej słonecznikowego
  • 2 tortille pełnoziarniste
  • Przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól, cynamon, papryka chili, ok. 5 goździków,
Kurczaka myjemy pod bieżącą włókna i kroimy w kostkę. Obsypujemy solą i pieprzem. Olej wylewamy na patelnie. Czosnek obieramy i ścieramy bezpośrednio na patelnie na zimny olej. Włączamy średni gaz. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Po chwili dorzucamy do czosnku, podsmażamy. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę usuwając gniazdo nasienne, dorzucamy na patelnię. Na patelnie dorzucamy kurczaka, cynamon i ostrą paprykę. Goździki miażdżymy przy pomocy rączki noża lub w moździerzu. Dorzucamy na patelnie. Wszystkie składniki smażymy. Dorzucamy startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Dusimy chwilę pod przykryciem i dorzucamy fasolę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Placki od tortilli podsmażamy na drugiej patelni, aż się zarumienią i kroimy w trójkąty. Tuż przed podaniem siekamy natkę pietruszki i dorzucamy do mięsa, mieszamy. Na talerz wykładamy kurczaka w sosie wraz z plackami pokrojonymi w trójkąty.







1 komentarz:

  1. Pycha, ja robiłam w podobny sposób, przepis znalazłam w ,kuchni Lidla, wyszedł pyszny, zapraszam.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly