środa, 10 lipca 2013

Rocher

Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować przepyszne ciasto z orzechami. Jego wykonanie jest wprawdzie dość pracochłonne, ale nie spotkałyśmy jeszcze osoby, która nie stałaby się jego fanem po pierwszym kęsie! :)




Czas przygotowania: ok 45 min
Ilość porcji: cała blacha
Ciasto I:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 6 żółtek
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto II:
  • 6 białek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 150g orzechów włoskich
Krem:
  • 0,5 margaryny
  • 1 puszka mleka krówkowego
  • 1 czekolada deserowa lub gorzka
  • 2 łyżki kakao
  • wiórki kokosowe do posypania
Ciasto I
Wszystkie składniki wykładamy na blat i ugniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i przekładamy do wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia blach. Następnie podpiekamy je przez ok 10-15 min w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200 stopni. Ciasto będzie gotowe, gdy zacznie się rumienić.
Ciasto II
Pozostałe białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę za pomocą miksera, następnie dodajemy mąkę i orzechy. Połowę masy przekładamy na gotowe już upieczone ciasto i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy na lekko beżowy kolor ok 5-7 min. Z drugą porcją postępujemy dokładnie tak samo
Krem
Ucieramy margarynę, dodajemy do niej zimne mleko, rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej (nieco przestudzoną) oraz dwie łyżki kakao. Całość dokładnie mieszamy (może być za pomocą miksera).
Ostatnia część to przekładanie. Na ciasto wykładamy część kremu, posypujemy wiórkami kokosowymi i przykrywamy drugim ciastem. Smarujemy  kremem z wierzchu i po bokach. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.











3 komentarze:

  1. Same pyszności w tym cieście:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie muszę próbować, zdjęcia są tak apetyczne, że bez jedzenia jestem fanką tego ciasta, wygląda po prostu bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jejciu i jak tu nie zaślinić komputera..

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly