czwartek, 19 grudnia 2013

Zupa rybna

Po sprawianiu karpia zostają nam resztki w postaci chociażby głowy czy ogona. Można je oczywiście wyrzucić, ale każda oszczędna pani domu wie, że lepiej z nich ugotować pyszną i aromatyczną zupę rybną. Bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Polecamy!



Składniki:
  • Kawałki ryb (np. głowa, płetwy, resztki kręgosłupa po filetowaniu)
  • 2 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • Kawałek selera
  • Pół pora
  •  Cebula
  •  Przyprawy: sól, 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka kulek czarnego pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej
Warzywa obieramy i myjemy pod bieżącą wodą. Resztki ryby również dokładnie myjemy. W dużym garnku umieszczamy warzywa oraz przyprawy i stawiamy na gazie. Czekamy aż zacznie się gotować i zmniejszamy gaz. Kiedy marchewka będzie miękka ( po około poł godz.) dorzucamy rybę. Gotujemy całość około godzinki na małym ogniu. Następnie wyjmujemy warzywa, a resztę ryby przecedzamy przez sito. Zupę podajemy z makaronem i marchewką. Można przez podaniem zabielić, ale nie jest to konieczne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly