Strony

piątek, 27 lutego 2015

Kremowe risotto z fasolką szparagową

Dzisiaj propozycja na pyszny, szybki obiad. Delikatnie podsmażona cebulka, do tego aromatyczny ryż i fasolka szparagowa w dwóch kolorach tworzą niezwykle atrakcyjną dla oka (a zwłaszcza podniebienia!) całość. Potrawa delikatna, lekko kremowa w smaku. Po prostu pyszna!

czwartek, 26 lutego 2015

Maślane biedronki

Na ostatnie urodziny jedna z nas dostała wspaniałe silikonowe foremki do pieczenia w kształcie biedronek. Impreza urodzinowa Jerzola był wyśmienitą okazją by je wypróbować.  Wybrałyśmy przepis na delikatne maślane ciasto, udało się znakomicie. Z 8 biedronek do ozdabiania wytrwało tylko 6  (zadbał o to mój straszy syn :)) Po ozdobieniu wyglądały wspaniale, a smakowały jeszcze lepiej. Na przyjęciu zrobiły prawdziwą furorę, a jedynym ich minusem była ilość. Już wiem, że następnym razem muszę zrobić co najmniej dwa razy więcej :)

środa, 25 lutego 2015

Piersi z kurczaka w otrębach owsianych

Bardzo lubię dania z drobiu i ciągle szukam nowych inspiracji do ich przyrządzania. Ostatnio planując na obiad kotlety, zastanawiałam się czym zastąpić tradycyjną panierkę. Szybko wpadłam na pomysł, by zamiast bułki tartej dać otręby owsiane. Smak kotletów okazał się całkiem inny, zupełnie oryginalny i zdecydowanie przypadł mi do gustu :) Szczerze polecam!

poniedziałek, 23 lutego 2015

Tort kokosowy

Długo myślałam nad tym jaki tort przygotować na pierwsze urodziny mojego młodszego syna. Ostatecznie wybór padł na tort kokosowy. Pyszny, delikatny (wielokrotnie przeze mnie wypróbowany) biszkopt rzucany, do tego koksowy krem na mleczku kokosowym i serku mascarpone, a całość zwieńczona płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi.  W efekcie mamy lekki, rozpływający się w ustach tort. Wierzcie mi, trudno poprzestać na jednym kawałku!

niedziela, 22 lutego 2015

Grzanki z pesto, mozzarellą i pomidorem

Ostatnio po obiedzie zostało mi nieco pesto. Szkoda mi było go wyrzucić, a nie cierpię jeść dwa dni pod rząd tego samego (choćby to była nawet pizza:). Postanowiłam że z pesto, które zostało zrobię  grzanki. Szybko przejrzałam lodówkę i w niedzielny poranek wzięłam się za szykowanie śniadania. Efekt był wspaniały. Po całym mieszkaniu roznosił się cudowny zapach, a sam smak grzanek... mniam! Mój mąż, który nie jest zbytnim fanem śniadań zjadł całą porcję, po czym leciałam do kuchni szykować kolejną. Ponadto sporym atutem jest szybkość i łatwość w przygotowaniu – praktycznie całą robotę odwala za nas piekarnik. Szczerze polecam, nie tylko na śniadania, ale też przekąski i kolacje.

czwartek, 19 lutego 2015

Angielskie ciasto w biało-różową kratkę czyli Battenberg

Klasyczne, angielskie ciasto Battenberg kusiło nas już od dawana. Zachwycało swoją biało-różową szachownicą oraz śliczną otuliną z marcepanu. Długo nie mogłyśmy się do niego zabrać i dopiero niedawno nabyta gazeta zainspirowała nas do jego zrobienia. Okazało się, że wcale nie jest takie trudne w wykonaniu, a jego wygląd rekompensuje poświęcony czas. Smak jest również niczego sobie, choć z góry uprzedzamy, że jest to ciężkie ciasto (przez marcepan) więc wystarczy jeden kawałek by zaspokoić słodyczowy apetyt :)

wtorek, 17 lutego 2015

Pączki pieczone z ciemną czekoladą i polewą z białej czekolady

No i stało się, karnawał dobiegł końca. Mamy dzisiaj ostatki (w naszym województwie nazywane Podkoziołkiem). My wprawdzie jakoś hucznie nie obchodzimy czasu karnawału ale zawsze można poszaleć zajadając coś pysznego. Nasza propozycja na dzisiaj to pyszne pączki pieczone, ale tym razem z nadzieniem z ciemnej czekolady i polewą z białej czekolady. Hmmm mniam!

poniedziałek, 16 lutego 2015

Pesto szpinakowe z nasionami słonecznika i olejem rzepakowym

Wiem, wiem, pesto na blogu już było, ale nie mogłam się powstrzymać by dodać jego spolszczoną wersję. Zamiast bazylii, pyszny aromatyczny szpinak. Orzeszki piniowe zastąpione prażonymi nasionami słonecznika, a oliwa z oliwek olejem rzepakowym. Powstaje pyszne zielone cudo idealne do makaronu, chleba, czy sałaty.

sobota, 14 lutego 2015

Pizza z miłością

Walentynki jest to chyba jedyne święto, którego nie obchodzimy. Uważamy, ze miłość i przyjaźń można okazywać każde 365 dni w roku, a nie akurat 14 lutego. Jeśli już ktoś ma silną potrzebę by jakieś święto miłości obchodzić zdecydowanie polecamy Noc Kupały, która ma miejsce w czerwcu. Jest to piękne święto związane z naszą tradycyjną, a nie zapożyczone skądś tam J

Jak już wspominałyśmy miłość można okazywać na wiele sposobów, każdego dnia roku. Ostatnio jedna z nas miała urodziny. Jej chrześniak koniecznie chciał dla niej coś przyrządzić, a że umiejętności 5 latka w tym zakresie są raczej ograniczone zrobiliśmy pizze. Wyszła pięknie i smacznie. Polecamy na co dzień, dla każdego :)

czwartek, 12 lutego 2015

Świeży sok z buraka, marchewki i jabłka

Dwa lata temu zwariowałam na punkcie posiadania sokowirówki. Chodziłam i marudziłam, każdemu kto się nawinął pod rękę, że chciałabym takie cudo posiadać. Mój móż zakupił mi takie urządzenie na urodziny. Byłam nim zachwycona i codziennie robiłam świeże soki. Później zaszłam w ciąże i z każdym kolejnym miesiącem robiłam ich coraz mniej (zwyczajnie nie miałam siły na późniejsze mycie całości), a po porodzie w ogóle zaprzestałam. Teraz mam silne postanowienie przeproszenia się z moim cudem techniki i przyrządzania jak najczęściej świeżych soków dla całej rodziny. Na pierwszy ogień idzie sok z udziałem buraka. Pyszny, aromatyczny i zdrowy (a burak mimo, ze dominuje nad kolorem, to nie nad smakiem!)

wtorek, 10 lutego 2015

Pączki pieczone w piekarniku z marmoladą i lukrem pomarańczowym

Przepis na pączki pieczone w piekarniku wpadł mi w oko już w zeszłym roku. Najpierw pojawił się na Kwestii Smaku, a później masowo na wszelkiego rodzaju stronach, blogach, a nawet w gazetach. Podchodziłam do niego dość nieufnie, oglądałam, czytałam, podziwiałam, aż wreszcie kilka dni temu postanowiłam wypróbować. Przepis okazał się wcale nie tak trudny, jak można wnioskować z opisu. Efekt zaskakujący (pozytywnie oczywiście!) Wprawdzie pączki smakują nieco odmiennie niż tradycyjne smażone na tłuszczu, nie oznacza to wcale, że gorzej. Są lekkie, puszyste, aromatyczne, a po całym domu roznosi się cudowny zapach. Pozostaje mi tylko żałować, że w momencie pisania tego postu,  nie mam już ani jednego pączka (a jeszcze bardziej, że przepis jest podpatrzony, a nie stworzony przeze mnie).

czwartek, 5 lutego 2015

Muffinki migdałowe z marcepanem

 Pyszne, delikatne muffinki migdałowe z dodatkiem aromatycznego marcepanu. Lekkie i smaczne, idealne do pracy, czy dla dzieci na podwieczorek (mimo, że nie mają czekolady to maluchy je zajadają). Do tego niezwykle proste w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? :) Polecamy!

wtorek, 3 lutego 2015

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-kalarepkowy według przepisu Magdy Gessler

Placki ziemniaczane można jeść na tysiąc różnych sposobów. Na słodko z cukrem, wytrawnie z mięsem lub jakimś fajnym sosem. Taki właśnie sos spotkałyśmy w książce pani Magdy Gessler i postanowiłyśmy go wypróbować. Na bazie pieczarek i kalarepy powstaje naprawdę fajny, lekko winy, aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z plackami ziemniaczanymi. W duecie z nimi smakuje jeszcze lepiej niż samotnie :)