Dzisiaj propozycja tradycyjnych gołąbków przygotowanych w
innowacyjny sposób, a mianowicie na parze. Sam proces przygotowania nie różni
się za dużo od tego co znamy, jednak zamiast gotować je w garnku to
przygotowujemy na parze. Wychodzą pyszne, lekkie gołąbki o unikalnym
fantastycznym smaku. Naprawdę polecamy wypróbować.
Ilość porcji: 8 
Czas przygotowania: 70 minut
- Główka kapusty włoskiej
 - 500g mięsa mielonego
 - ½ szklanki ryżu
 - 1 cebula
 - 1 marchewka
 - 3 ząbki czosnku
 - Nieco masła
 - Sól, pieprz
 - Sos pomidorowy przygotowany według tego przepisu
 
Główkę kapusty włoskiej wkładamy
do wrzącej wody na około 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy do
wyschnięcia. Ryż umieszczamy we wrzącej wodzie, gotując połowę czasu podanego na
opakowaniu (jeśli podane jest 15 minut to gotujemy około 8).
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę obieramy i
drobno kroimy, podobnie robimy z czosnkiem. Smażymy na maśle do uzyskania złotego koloru. W misce mieszamy
ryż, mięso, marchew oraz cebulę z czosnkiem. Doprawiamy solą oraz świeżo
mielonym pieprzem.  Z kapusty włoskiej
wykrajamy głąb. Obieramy 8 ładnych liści. Z każdego obcinamy grubą końcówkę
nerwu przy końcu liścia. Farsz rozkładamy na 8 liści. Każdy liść zawijamy w
rulonik, a następnie podwijamy końcówki pod spód. Gotujemy na parze około 40-50
minut. Pod koniec gotowania przygotowujemy sos pomidorowy. Podajemy koniecznie
na ciepło. Smacznego.









Tradycyjne i pyszne.....:)
OdpowiedzUsuńNa parze to pewnie kapusta bardziej aromatyczna i kapuściana. Trzeba spróbować koniecznie. !!!!!
OdpowiedzUsuń