Strony
▼
sobota, 31 sierpnia 2013
piątek, 30 sierpnia 2013
Świeży sok marchwiowo-jabłkowy
Powoli zbliżamy się do końca lata.. ale nie ma się co smucić! Początek jesieni obfituje w wiele wspaniałych, smacznych, świeżych owoców i warzyw. A jak najłatwiej przemycić organizmowi witaminy i makroelementy z tych właśnie produktów? Najłatwiej, a przede wszystkim najszybciej w postaci soku! Wystarczy ledwie 5 minut i już możemy cieszyć się wspaniałym, naturalnie mętnym sokiem z ulubionych owoców i warzyw!
środa, 28 sierpnia 2013
Delikatne risotto na szybko
Risotto jest daniem typowo włoskim o wielu odsłonach.
Podstawą każdej potrawy jest lekko
podsmażony ryż, następnie gotowany z dodatkiem bulionu lub
orginalnie wina. Dodatkiem do risotta może być praktycznie wszystko, od ryb przez
drób na warzywach kończąc. Dzisiaj dzielimy się przepisem na bardzo
proste risotto, które jest idealnym daniem gdy nie mamy ani składników,
ani czasu na gotowanie. W dodatku potrawa ta jest bardzo delikatna,
więc idealnie nadaje się również dla dzieci.
niedziela, 25 sierpnia 2013
Przepyszne ogórki kiszone
Kiedy
przyjdzie zima i najdzie nas ochota na zupę ogórkową, czy sałatkę warzywną
warto mieć własnoręcznie kiszone ogórki. Jednakże by zimą cieszyć się pysznymi
domowymi ogórkami kiszonymi, zacząć kisić trzeba już teraz :) Zwłaszcza, że
mamy środek sezonu ogórkowego. Poniżej prezentujemy krótki opis jak to zrobić!
wtorek, 20 sierpnia 2013
niedziela, 18 sierpnia 2013
Quesadilla z mozzarella, polędwicą łososiową i rukolą
Zainspirowane
doskonałym połączeniem sera mozzarella z rukolą postanowiłyśmy
wymyślić jakąś przekąskę z tymi dodatkami. Wykorzystałyśmy do
tego placki z tortill i trochę wędliny. Wyszły super szybkie i
bardzo smaczne zapiekane trójkąty. Szczerze polecamy każdemu kto
potrzebuje szybkiej przystawki lub przegryzki w ciągu dnia.
piątek, 16 sierpnia 2013
wtorek, 13 sierpnia 2013
niedziela, 11 sierpnia 2013
Racuchy z jabłkiem i brzoskwinią
Domowe racuchy to jest coś wspaniałego, wyśmienitego i smacznego... w dodatku bezsprzecznie kojarzy się z beztroskimi latami dzieciństwa. Przynajmniej nam :) Z wielką chęcią i zapałem wracamy do tego dania. Nie tylko z powodu wzruszających wspomnień, ale też dla fantastycznego smaku! :)
piątek, 9 sierpnia 2013
Kompot morelowy
Latem, gdy wszędzie jest pełno świeżych owoców warto samodzielnie przygotować kompot. Zwłaszcza, jeśli mamy w domu małe pociechy :). Przy samodzielnym gotowaniu mamy pewność, że napój jest w całości wykonany ze świeżych owoców. Wiemy również ile jest w nim cukru i czy jest cokolwiek innego. Omijamy wszlekiego rodzaju zagęszczacze i dodatki. Smak w 100% naturalny, samo zdrowie! :)
poniedziałek, 5 sierpnia 2013
Konfitury morelowe
Zimą, gdy za oknem śnieg i mróz fantastycznie się sięga po własnoręcznie
przyrządzone przetwory. Takie słoiki dżemów, czy konfitur są dużo zdrowsze niż
gotowe, gdyż nie zawierają rozmaitych zagęszczaczy czy różnych E. Ponadto
przypominają nam ciepłe promienie słońca i letnie dni. Smakują zawsze wyśmienicie,
nieporównywalnie lepiej niż słoiki sklepowe. Umieszczamy w nich nie tylko
sprawdzone owoce i znane nam proporcje słodkości, ale też odrobinę miłości.
Jednak by w chłodne wieczory delektować się np. konfiturą morelową, za jej
przyrządzenie trzeba zabrać się już dzisiaj. Oto bardzo prosty przepis na
pyszne konfitury morelowe.
niedziela, 4 sierpnia 2013
Pstrąg na parze
Ryby, jest to taki rodzaj jedzenia, którego spożywamy
zdecydowanie za mało. Postanowiłyśmy to zmienić. Jako pierwszą potrawę
przyrządziłyśmy pstrąga na parze. Wyszedł rewelacyjnie. Lekki, delikatny i
smaczny. Po prostu palce lizać! Szczerze zachęcamy do przyrządzenia takiego smakołyku i konsumpcji!:)
czwartek, 1 sierpnia 2013
Pijak
Dzisiaj chciałybyśmy zdradzić Wam nasz kolejny rodzinny sekret, a mianowicie przepis na przepyszne ciasto o wdzięcznej nazwie Pijak:-) Nazwa wywódzi się stąd, że ciasto... "pije". Jak mu pozwolimy to wódkę :-)a jak nie to bezalkoholową herbatę. W obu wersjach jest wyśmienity i warty grzechu!