sobota, 31 sierpnia 2013

Pulpety w sosie koperkowym

Dzisiejsza propozycja to lekkie pulpeciki przygotowywane na parze, podane wraz z przepysznym sosem koperkowym. Danie niezwykle aromatyczne choć delikatne w smaku.


piątek, 30 sierpnia 2013

Świeży sok marchwiowo-jabłkowy

Powoli zbliżamy się do końca lata.. ale nie ma się co smucić! Początek jesieni obfituje w wiele wspaniałych, smacznych, świeżych owoców i warzyw. A jak najłatwiej przemycić organizmowi witaminy i makroelementy z tych właśnie produktów? Najłatwiej, a przede wszystkim najszybciej w postaci soku! Wystarczy ledwie 5 minut i już możemy cieszyć się wspaniałym, naturalnie mętnym sokiem z ulubionych owoców i warzyw!




środa, 28 sierpnia 2013

Delikatne risotto na szybko

Risotto jest daniem typowo włoskim o wielu odsłonach. Podstawą każdej potrawy jest lekko podsmażony ryż, następnie gotowany z dodatkiem bulionu lub orginalnie wina. Dodatkiem do risotta może być praktycznie wszystko, od ryb przez drób na warzywach kończąc. Dzisiaj dzielimy się przepisem na bardzo proste risotto, które jest idealnym daniem gdy nie mamy ani składników, ani czasu na gotowanie. W dodatku potrawa ta jest bardzo delikatna, więc idealnie nadaje się również dla dzieci.

niedziela, 25 sierpnia 2013

Przepyszne ogórki kiszone

Kiedy przyjdzie zima i najdzie nas ochota na zupę ogórkową, czy sałatkę warzywną warto mieć własnoręcznie kiszone ogórki. Jednakże by zimą cieszyć się pysznymi domowymi ogórkami kiszonymi, zacząć kisić trzeba już teraz :) Zwłaszcza, że mamy środek sezonu ogórkowego. Poniżej prezentujemy krótki opis jak to zrobić!



wtorek, 20 sierpnia 2013

Sałatka z kurczakiem i miodowym dipem

Sałatka ta powstała, gdyż miałyśmy ochotę na coś lekkiego, a zarazem nieco słodkiego. Postanowiłyśmy wykorzystać sałaty z lodówki, kurczaka z zamrażalki i zrobić sobie sałatkę ze słodkim miodowym sosem. Wyszło całkiem nieźle, ale żeby ocenić trzeba spróbować Zatem do dzieła!


niedziela, 18 sierpnia 2013

Quesadilla z mozzarella, polędwicą łososiową i rukolą

Zainspirowane doskonałym połączeniem sera mozzarella z rukolą postanowiłyśmy wymyślić jakąś przekąskę z tymi dodatkami. Wykorzystałyśmy do tego placki z tortill i trochę wędliny. Wyszły super szybkie i bardzo smaczne zapiekane trójkąty. Szczerze polecamy każdemu kto potrzebuje szybkiej przystawki lub przegryzki w ciągu dnia.


piątek, 16 sierpnia 2013

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Zapiekanki to wspaniałe danie obiadowe. Można w nich wykorzystać praktycznie dowolne składniki jakie mamy w domu z gwarancją, że zawsze wyjdzie smacznie! Do tego są banalnie proste w przygotowaniu więc praktycznie, każdy umie je zrobić :). Nie pozostaje zatem nic innego tylko brać się do gotowania!


wtorek, 13 sierpnia 2013

Sałatka z kurczakiem, rukolą i cytrusami

Słonecznie, lekko, ciepło i cytrusowo. Oto receptura na wspaniałą sałatkę z kurczakiem, rukolą i cytrusami. Całość polana dość intensywnym, lekko pikantnym dipem. Pychota. Zwłaszcza latem!


niedziela, 11 sierpnia 2013

Racuchy z jabłkiem i brzoskwinią

Domowe racuchy to jest coś wspaniałego, wyśmienitego i smacznego... w dodatku bezsprzecznie kojarzy się z beztroskimi latami dzieciństwa. Przynajmniej nam :) Z wielką chęcią i zapałem wracamy do tego dania. Nie tylko z powodu wzruszających wspomnień, ale też dla fantastycznego smaku!  :)




piątek, 9 sierpnia 2013

Kompot morelowy

Latem, gdy wszędzie jest pełno świeżych owoców warto samodzielnie przygotować kompot. Zwłaszcza, jeśli mamy w domu małe pociechy :). Przy samodzielnym gotowaniu mamy pewność, że napój jest w całości wykonany ze świeżych owoców. Wiemy również ile jest w nim cukru i czy jest cokolwiek innego. Omijamy wszlekiego rodzaju zagęszczacze i dodatki. Smak w 100% naturalny, samo zdrowie! :)


poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Konfitury morelowe


Zimą, gdy za oknem śnieg i mróz fantastycznie się sięga po własnoręcznie przyrządzone przetwory. Takie słoiki dżemów, czy konfitur są dużo zdrowsze niż gotowe, gdyż nie zawierają rozmaitych zagęszczaczy czy różnych E. Ponadto przypominają nam ciepłe promienie słońca i letnie dni. Smakują zawsze wyśmienicie, nieporównywalnie lepiej niż słoiki sklepowe. Umieszczamy w nich nie tylko sprawdzone owoce i znane nam proporcje słodkości, ale też odrobinę miłości. Jednak by w chłodne wieczory delektować się np. konfiturą morelową, za jej przyrządzenie trzeba zabrać się już dzisiaj. Oto bardzo prosty przepis na pyszne konfitury morelowe.



niedziela, 4 sierpnia 2013

Pstrąg na parze


Ryby, jest to taki rodzaj jedzenia, którego spożywamy zdecydowanie za mało. Postanowiłyśmy to zmienić. Jako pierwszą potrawę przyrządziłyśmy pstrąga na parze. Wyszedł rewelacyjnie. Lekki, delikatny i smaczny. Po prostu palce lizać! Szczerze zachęcamy do przyrządzenia takiego smakołyku  i konsumpcji!:)


czwartek, 1 sierpnia 2013

Pijak


Dzisiaj chciałybyśmy zdradzić Wam nasz kolejny rodzinny sekret, a mianowicie przepis na przepyszne ciasto o wdzięcznej nazwie Pijak:-) Nazwa wywódzi się stąd, że ciasto... "pije". Jak mu pozwolimy to wódkę :-)a jak nie to bezalkoholową herbatę. W obu wersjach jest wyśmienity i warty grzechu!



Printfriendly