Strony

sobota, 30 sierpnia 2014

Placuszki z cukinii

Równie fantastyczną przekąską, jak placuszki marchewkowe są placuszki z cukinii. Przyrządza się je z dodatkiem mąki, jajek oraz aromatycznej natki pietruszki. Podaje z kleksem śmietany i wędzonym łososiem. Idealny dodatek do czerwonego wina, czy jako przekąska dla znajomych.

czwartek, 28 sierpnia 2014

Placuszki marchewkowe

Uwielbiam placki ziemniaczane, a pyszną alternatywą dla tego dania są placki marchewkowe. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wymagają tylko krótkie przesmażenia, a w efekcie mamy pyszne, chrupiące placuszki o słodkim, marchewkowym smaku. Fantastyczne jako przekąska, również dla dzieci (mój syn je ubóstwia i zajada gorące często parząc język:)

środa, 27 sierpnia 2014

Dżem gruszkowy z wanilią

Uwielbiam gruszki i chciałabym zatrzymać ich smak i aromat na dłużej. Jest na to kilka sposobów. Jednym z nich jest dżem. Dzisiaj w nieco zmodyfikowanej wersji z laską wanilii. Nadaje ona bardzo fajny, unikatowy aromat gruszkom, co daje przepyszny efekt. Polecam zrobić chociaż dwa słoiczki by przekonać się o cudownym smaku tego dżemu. Żaden kupny mu nie dorówna!

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Kotlety mielone z otrębami owsianymi

Tradycyjne kotlety mielone przyrządzamy z dodatkiem bułki moczonej w mleku, a obtaczamy je w bułce tartej. My chciałybyśmy zaproponować zamianę tego tradycyjnego składnika na otręby owsiane. Smak kotleta jest wówczas zdecydowanie ciekawszy i bardziej intensywny. Naprawdę warto od czasu do czasu wprowadzić taką drobną modyfikacje :)

niedziela, 24 sierpnia 2014

Cukier waniliowy

Często pieczecie przy użyciu cukru wanilinowego? No, właśnie. My też tak robiłyśmy, a znacznie lepszy do wypieków jest przecież cukier z  prawdziwą wanilią. Niestety jego cena powala na kolana. Około 10g kosztuje, aż 3,50 zł. Łatwo policzyć, że 100g to cena 35zł, a pól kilograma 175 złoty.  Co zrobić by mieć taki cukier, a nie przepłacić? Odpowiedź jest prosta: przygotować samemu. Jego cena jest wówczas zdecydowanie niższa, aromat i smak taki sam (albo i lepszy), a do tego satysfakcja, że to nasz własny, domowy :) Mało tego… idealnie nadaje się też na prezent. Komponujemy paczuszkę cukru waniliowego z ekstraktem waniliowym, powidłami czekoladowymi, dżemem, do tego pieczemy mini gniazdka i niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju podarunek jest gotowy.

środa, 20 sierpnia 2014

Tarta marchewka z jabłkiem

Smak przywołuje wspomnienie lata, słońca i przygód. 
Zapach wiąże się ze szczęśliwymi latami przedszkola i szkoły. 
Klasyka naszego…  i zapewne Waszego dzieciństwa. Surówka z tartego jabłka i marchewki. Uwielbiałam ją za czasów bycia dzieckiem i uwielbiam ją teraz. Uwielbieniem tym zaraziłam moje dzieci, a one mam nadzieje kiedyś (za jakieś 100lat:) zarażą swoje. Idealny dodatek do obiadu, jako przekąska, czy na kolacje. 

wtorek, 19 sierpnia 2014

Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child

Już od bardzo dawna chciałam przyrządzić delikates kuchni francuskiej – Boeuf Bourguignon czyli wołowinę w czerwonym winie.  Jednak do samego dania podchodziłam jak do jeża. Oglądałam przepis, patrzyłam, myślałam i zastanawiałam się. W końcu czas naszedł .Stwierdziłam, że nie ma co dumać na tym dłużej, jak się uda to super, a jak nie to spróbuję jeszcze raz.  Sięgnęłam po książkę największej znawczyni kuchni francuskiej czyli Julie Child.  A tam czekała mnie niespodzianka. Dwa nieco odmienne przepisy na to samo danie w dwóch książkach tej samej autorki. Hmmm… i co to zrobić, zastanawiałam się? Wybrałam rozwiązanie najprostsze  z możliwych: najpierw zrobię jeden przepis, a potem drugi.. a co :) Na pierwszy ogień wybrałam książkę „Francuski szef kuchni”, która zawiera przepisy z programu telewizyjnego Julii. Przeczytałam przepis, obejrzałam film, kupiłam składniki, pożyczyłam brytfankę i wzięłam się do gotowania. Wyszło wyśmienicie… naprawdę, niebo w buzi. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł, koniecznie niech spróbuje.

czwartek, 14 sierpnia 2014

Naleśniki z serem i borówkami na słodko

Naleśniki z serem w nowej odsłonie z borówkami amerykańskimi.  Idealne zarówno na obiad, jak i słodki deser. Wyśmienite, delikatne, wprost idealne dla dorosłych i dzieci.

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Papryki zapiekane z farszem serowym

Ostatnio w przeglądanej gazecie wpadł mi w oko przepis na papryki zapiekane z farszem serowym. Często przyrządzam papryki z mięsem mielonym, ale takiej serowej kombinacji jeszcze nie znałam. Szybko przeleciałam przepis wzrokiem i spróbowałam odtworzyć go w domu. Udało się znakomicie. Papryki okazały się idealnym dodatkiem obiadowym na ciepło. Soczyste, miękkie z ciągnącą nutką sera…  mniam.*

czwartek, 7 sierpnia 2014

Sernik na zimno z borówkami w kształcie półkuli

Dzisiaj mamy dla Was propozycje na przepyszny sernik na zimno z borówkami. Ciasto ma bardzo fajny oryginalny kształt, który przyciąga wzrok, a do tego wyśmienicie smakuje. W naszej lodówce wyglądał tak apetycznie, że nie mogłyśmy doczekać się całkowitego zastygnięcia czekolady i zaczęłyśmy kroić go wcześniej… mniam!

wtorek, 5 sierpnia 2014

Francuska tarta z jabłkami według Julii Child

W myśl idei „Jedzmy jabłka” przyrządziłyśmy pyszną tatrę z jabłkami według przepisu Julii Child. Wprawdzie przepis jest francuski jednak jabłka jak najbardziej polskie :) Smak za to dzięki glazurze morelowej niepowtarzalny!

piątek, 1 sierpnia 2014

Chłodnik z ogórka, kefiru, sera feta z miętą i pistacjami według Karola Okrasy

Dla ochłody w te upalny dni proponujemy przepyszny i orzeźwiający chłodnik. Przyrządza się go z zielonego ogórka z dodatkiem kefiru, jogurtu naturalnego i sera feta. Świeżości nadają listki mięty, a wspaniałego posmaku pistacja. Jest przy tym ekspresowy w przygotowaniu: wrzucamy wszystko do blendera miksujemy i już. Gotowe. Ideał niemalże :)