Korzystając z tego, ze sezon na szparagi jeszcze trwa (choć
niestety nieuchronnie zbliża się ku końcowi) chciałabym zaproponować Wam pyszny
przepis z ich udziałem. Występują w nim w towarzystwie kaszy jaglanej,
suszonych pomidorów i sera feta. Całość stanowi idealny zespół i smakuje
naprawdę wybornie :) Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.
Strony
▼
wtorek, 30 czerwca 2015
poniedziałek, 29 czerwca 2015
Dżem truskawkowy z wanilią
Każda wiejska gospodyni wie, że najlepsze dżemy z truskawek robi się pod
koniec sezonu. Wówczas owoce są najsłodsze i nie trzeba
dodawać tyle cukru. Ja w tym roku dodatkowo zmodyfikowałam przepis i dodałam do
dżemu wanilie. Świetnie wzbogaciła smak. Jeśli jeszcze nie macie gotowych przetworów
to naprawdę ostatni dzwonek, by kilka zrobić :)
piątek, 26 czerwca 2015
Pizza z arbuza
Na wczorajszy deser postanowiłyśmy przyrządzić sobie pizzę. Pizze na deser.. co to za pomysł powiecie? Ano niemalże genialny, powiemy nieskromnie :). Na plaster arbuza poukładałyśmy owoce i listki mięty, a całość stworzyła podobiznę pizzy. Deser smaczny i
zdrowy, a przy tym niezwykle cieszący oko. Fotkę wrzuciłyśmy na Facebook i Intagrama,
a tam cieszyła się ogromnym zainteresowanie. Postanowiłyśmy zatem dać ten
banalnie prosty przepis na bloga :) Zapraszamy
czwartek, 25 czerwca 2015
Koktajl z truskawek, borówek i liści szpinaku
Dzień po warsztatach z marką Russell Hobbes nie mogłam się powstrzymać,
by nie rozpakować miksera, który dostałam od nich w prezencie. Wraz z Jerzolem wzięliśmy
się do testowania i mimo, że moje dziecko największe frajdę miało we wrzucaniu
do pojemników wszystkiego co popadnie, jakoś udało nam się opanować kilka
przepisów. Na początek zapraszamy na pyszny na pyszny koktajl z truskawek, borówek,
liści szpinaku i jogurtu naturalnego :) Samo zdrowie!
środa, 24 czerwca 2015
Warsztaty miksowania z Russell Hobbs
We wtorek miałyśmy okazję uczestniczyć w warsztatach miksowania
organizowanymi przez markę Russel Hobbs. W pięknej restauracji Umbro w parku
Cytadela o godzinie 10 wraz z innymi blogerami rozpoczęłyśmy spotkanie z
przedstawicielami marki oraz dietetykiem. Po krótkiej prezentacji miksera Aura
Mix&Go wysłuchałyśmy prelekcji o tym, jak ważne jest zdrowe odżywianie oraz
zbilansowany dieta. Jednym z najłatwiejszych sposobów, by urozmaicić nasze menu, jest picie rozmaitych koktajli. Dowiedziałyśmy się, że można je przegotować
z wielu różnych produktów w zależności do tego jaki efekt chcemy osiągnąć.
Możemy dzięki nim wzmocnić włosy i paznokcie, wspomóc odchudzanie, czy
poszerzyć dietę naszych dzieci. W drugiej części spotkania mieliśmy okazje
samodzielnie przygotować kilka(naście:)) rozmaitych koktajli. Oprócz fantastycznych warsztatów, sympatycznie
spędzonego czasu poznałyśmy wiele fajnych ludzi i odnowiłyśmy stare znajomości
:)
Pod koniec warsztatów każdy bloger otrzymał mikser Aura
Mix&Go w prezencie :) Moje przeczucie mówi mi, że bardzo szybko się zaprzyjaźnimy. Zapraszamy na
krótką fotorelację ze spotkania.
O samym mikserze napiszemy wkrótce.
Wyczekujcie również przepisów na koktajle :)
poniedziałek, 22 czerwca 2015
Migdałowy biszkopt z nadzieniem serowym i truskawkami
Ostatnio naszła nas myśl, na coś "dobrego". Lekkiego,
smacznego i owocowego zarazem. Przewertowałyśmy gazety i znalazłyśmy pomysł na
proste migdałowe ciasto z nadzieniem serowym i truskawkami. Przepis wydawał się
całkiem prosty, więc wzięłyśmy się do roboty. Ciasto faktycznie okazało się bardzo
proste w przygotowaniu i niebywale smaczne. Łączy w sobie delikatny migdałowy
biszkopt z pysznym nadzieniem serowym, a całość jest uzupełniona pysznymi
truskawkami. To jest nasz obecny numer 1 na sobotnie desery.
piątek, 19 czerwca 2015
Fasolka szparagowa smażona z boczkiem, porem i nasionami słonecznika
Zapraszamy na kolejną odsłonę, wybornej fasolki szparagowej.
Tym razem podałyśmy ją z przesmażonym boczkiem, pestkami słonecznika i natką
pietruszki. Jest to wspaniała alternatywa dla tradycyjnej fasolki szparagowej z
bułką tartą. Polecamy :)
czwartek, 18 czerwca 2015
Lodziarnie w Poznaniu – Marina
Dzisiaj chciałybyśmy przedstawić Wam najlepszą lodziarnie w
Poznaniu, jaką spotkałyśmy do tej pory :)
Lodziarnia Marina
Adres: Stanisława Matyi 1, Poznań (obok starego Dworca PKS,
niedaleko Dworca Głównego)
środa, 17 czerwca 2015
Tarta z kurczakiem i fasolką szparagową
Fasolkę szparagową można jeść na wiele rozmaitych sposobów.
Kiedy tylko zaspokoję swój pierwszy fasolkowy głód zaczynam z nią liczna
eksperymenty. Jednym z bardziej udanych jest tarta z kurczakiem i mieszanką
żółtej i zielonej fasolki szparagowej. Całość zapieczona ze śmietaną i jajkami.
Wygląda wspaniale, pachnie cudownie, a smakuje niebiańsko. Polecam!
wtorek, 16 czerwca 2015
Lodziarnie w Poznaniu – Igloteka
Zapraszamy na drugi wpis z serii Lodziarnie w Poznaniu :)
Lodziarnia Igloteka
Adres: Krakowska 2/2 , Poznań ( obok ul. Garbary, niedaleko
mostu Królowej Jadwigi)
poniedziałek, 15 czerwca 2015
Zielona fasolka szparagowa na parze
W tym tygodniu zapraszamy na przepisy z pyszną fasolką szparagową. Sezon na nią właśnie się
rozpoczyna, więc trzeba się objeść na cały rok :) Nasza pierwsza propozycja to zielona fasolka szparagowa z parowaru. Przygotowana
w ten sposób stanowi kwintesencje smaku.
sobota, 13 czerwca 2015
Babeczki czekoladowe z truskawkami
Sezon na truskawki, ku mojej wielkiej radości, trwa w pełni.
Moja radość jest tym większa, ze kilka dni temu dostałam 4kg tych owoców do
przerobienia. Postały soki, dżemy i kompoty. Odświeżyłam również stary przepis
na babeczki czekoladowe z malinami, zastępując je oczywiście truskawkami.
Babeczki są mokre w środku (jak brownie) i mocno czekoladowe z wyczuwalnym
smakiem truskawki. Robi się je dosłownie chwile, więc biegnijcie po produkty i
do roboty J
piątek, 12 czerwca 2015
Lodziarnie w Poznaniu: Kolorowa – lody naturalne, wyrób własny
Zapraszamy Was na nowy cykl wpisów o fajnych miejscach z pysznym jedzeniem w Poznaniu. Jako, że mamy lato w pełni zaczniemy od licznych lodziarni naszego miasta. Mamy nadzieję, że wpisy te pomogą mieszkańcom stolicy Wielkopolski odkryć nowe,
nieznane im miejsca, a przejezdnych zachęcą do pozostania w naszym mieście na
dłużej :)
Lodziarnia Kolorowa
Adres: 27 Grudnia 21, Poznań ( naprzeciwko słynnego
Okrąglaka)
czwartek, 11 czerwca 2015
Smażone krążki z cukinii
Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można ją jeść
surową, gotowaną, pieczoną, smażoną i właśnie o smażonych krążkach z cukinii
będzie dzisiejszy przepis. Są bardzo prostym i smacznym dodatkiem do dania
obiadowego, czy kolacji. Przygotowanie ich zajmuje chwilkę, a smak jest wyborny
;)
środa, 10 czerwca 2015
Mizeria z cukinii
Dla wielu Polaków lato kojarzy się z obiadem w postaci
świeżych ziemniaków z masełkiem i koperkiem, jajkiem sadzonym i mizerią :) Esencja dzieciństwa i
kuchni polskiej w jednym. Dzisiaj chciałybyśmy nieco przełamać tradycje i
zaproponować mizerie z cukinii. Ta potrawa doskonale pokazuje, że niekiedy
tworzenie nowych dań i odchodzenie od tradycji może zaowocować czymś naprawdę
pysznym!
wtorek, 9 czerwca 2015
Jarmark Francuski 2015 w Poznaniu
W ostatnich dniach na poznańskim Starym Rynku odbywał się
Jarmark Francuski. Wybrałyśmy się na niego z wielkim zaciekawieniem, gdyż jak
wiadomo nie od dziś, kuchnia francuska jest jedną z najlepszych w świecie. Już
dochodząc na Stary Rynek zaczęły nas otaczać piękne aromaty przywodzące na myśl
Francję. Intensywne zapachy rozmaitych serów oraz świeżo pieczonego pieczywa. Z
wielkim zaciekawieniem zwiedzałyśmy cały
Jarmark odkrywając na każdym kroku coraz to wspanialsze smakołyki. Było
fantastycznie i na pewno udamy się na niego za rok. Dla tych co nie mieli
okazji być w Poznaniu zapraszamy na krótką fotorelację.
poniedziałek, 8 czerwca 2015
Makaron z cukinią a’la carbonara
Wraz z nadejściem nowego tygodnia witamy na blogu nowe
warzywo. Tym razem postawiłyśmy na cukinię. Mamy dla Was kilka ciekawych
propozycji z jej udziałem. Na początek prezentujemy fantastyczny sos do
makaronu. Jego wykonanie jest banalnie
proste, a smak niebanalnie fantastyczny. Zapraszamy
środa, 3 czerwca 2015
Sernik na zimno
Z okazji zbliżającego się długiego weekendu mamy dla Was przepis
na przepyszny sernik na zimno. Jest to rodzinny przepis przekazywany niemalże z
pokolenia na pokolenie. Ja go otrzymałam od bratowej i ponownie bardzo za niego
dziękuje :) Sernik
jest fantastyczny w smaku, bardzo orzeźwiający, idealny na nadchodzące upały. Można usiąść w słoneczku, cieszyć się piękną pogodą, wolnymi dniami i wybornym sernikiem.
Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu taka odskocznia od przepisów
warzywnych, do których wrócimy po długim weekendzie :)
poniedziałek, 1 czerwca 2015
Zapiekanka z mięsem mielonym z indyka i puree kalafiorowo-ziemniaczanym
Uwielbiam robić zapiekanki. Są proste w wykonaniu, nie
zabierają wiele czasu, a zwierają wszystko co lubię: kawałki mięsa, pomidorowy
sos i ziemniaki lub makron. Ponadto wszyscy moje domownicy je zajadają bez słowa skargi :)
Tym razem postanowiłam do ziemniaków dorzucić
kalafior. Zapiekanka wyszła fantastyczna! Kalafior jest jak najbardziej
wyczuwalny, co nadaje jej bardzo unikatowych walorów smakowych. Polecamy póki sezon na świeże warzywa trwa :)