wtorek, 30 czerwca 2015

Kasza jaglana ze szparagami, suszonymi pomidorami i serem feta

Korzystając z tego, ze sezon na szparagi jeszcze trwa (choć niestety nieuchronnie zbliża się ku końcowi) chciałabym zaproponować Wam pyszny przepis z ich udziałem. Występują w nim w towarzystwie kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i sera feta. Całość stanowi idealny zespół i smakuje naprawdę wybornie :) Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Dżem truskawkowy z wanilią

Każda wiejska gospodyni wie, że najlepsze dżemy z truskawek robi się pod koniec sezonu. Wówczas owoce są najsłodsze i nie trzeba dodawać tyle cukru. Ja w tym roku dodatkowo zmodyfikowałam przepis i dodałam do dżemu wanilie. Świetnie wzbogaciła smak. Jeśli jeszcze nie macie gotowych przetworów to naprawdę ostatni dzwonek, by kilka zrobić :)

piątek, 26 czerwca 2015

Pizza z arbuza

Na wczorajszy deser postanowiłyśmy przyrządzić sobie pizzę. Pizze na deser.. co to za pomysł powiecie? Ano niemalże genialny, powiemy nieskromnie :). Na plaster arbuza poukładałyśmy owoce i listki mięty, a całość  stworzyła podobiznę pizzy. Deser smaczny i zdrowy, a przy tym niezwykle cieszący oko. Fotkę wrzuciłyśmy na Facebook i Intagrama, a tam cieszyła się ogromnym zainteresowanie. Postanowiłyśmy zatem dać ten banalnie prosty przepis na bloga :) Zapraszamy

czwartek, 25 czerwca 2015

Koktajl z truskawek, borówek i liści szpinaku

Dzień po warsztatach z marką Russell Hobbes nie mogłam się powstrzymać, by nie rozpakować miksera, który dostałam od nich w prezencie. Wraz z Jerzolem wzięliśmy się do testowania i mimo, że moje dziecko największe frajdę miało we wrzucaniu do pojemników wszystkiego co popadnie, jakoś udało nam się opanować kilka przepisów. Na początek zapraszamy na pyszny na pyszny koktajl z truskawek, borówek, liści szpinaku i jogurtu naturalnego :) Samo zdrowie!

środa, 24 czerwca 2015

Warsztaty miksowania z Russell Hobbs

We wtorek miałyśmy okazję uczestniczyć w warsztatach miksowania organizowanymi przez markę Russel Hobbs. W pięknej restauracji Umbro w parku Cytadela o godzinie 10 wraz z innymi blogerami rozpoczęłyśmy spotkanie z przedstawicielami marki oraz dietetykiem. Po krótkiej prezentacji miksera Aura Mix&Go wysłuchałyśmy prelekcji o tym, jak ważne jest zdrowe odżywianie oraz zbilansowany dieta. Jednym z najłatwiejszych sposobów, by urozmaicić nasze menu, jest picie rozmaitych koktajli. Dowiedziałyśmy się, że można je przegotować z wielu różnych produktów w zależności do tego jaki efekt chcemy osiągnąć. Możemy dzięki nim wzmocnić włosy i paznokcie, wspomóc odchudzanie, czy poszerzyć dietę naszych dzieci. W drugiej części spotkania mieliśmy okazje samodzielnie przygotować kilka(naście:)) rozmaitych koktajli.  Oprócz fantastycznych warsztatów, sympatycznie spędzonego czasu poznałyśmy wiele fajnych ludzi i odnowiłyśmy stare znajomości :)
Pod koniec warsztatów każdy bloger otrzymał mikser Aura Mix&Go w prezencie :) Moje przeczucie mówi mi, że bardzo szybko się zaprzyjaźnimy. Zapraszamy na krótką fotorelację ze spotkania. 
O samym mikserze napiszemy wkrótce. Wyczekujcie również przepisów na koktajle :)


poniedziałek, 22 czerwca 2015

Migdałowy biszkopt z nadzieniem serowym i truskawkami

Ostatnio naszła nas myśl, na coś "dobrego". Lekkiego, smacznego i owocowego zarazem. Przewertowałyśmy gazety i znalazłyśmy pomysł na proste migdałowe ciasto z nadzieniem serowym i truskawkami. Przepis wydawał się całkiem prosty, więc wzięłyśmy się do roboty. Ciasto faktycznie okazało się bardzo proste w przygotowaniu i niebywale smaczne. Łączy w sobie delikatny migdałowy biszkopt z pysznym nadzieniem serowym, a całość jest uzupełniona pysznymi truskawkami. To jest nasz obecny numer 1 na sobotnie desery.

piątek, 19 czerwca 2015

Fasolka szparagowa smażona z boczkiem, porem i nasionami słonecznika


Zapraszamy na kolejną odsłonę, wybornej fasolki szparagowej. Tym razem podałyśmy ją z przesmażonym boczkiem, pestkami słonecznika i natką pietruszki. Jest to wspaniała alternatywa dla tradycyjnej fasolki szparagowej z bułką tartą. Polecamy :)

czwartek, 18 czerwca 2015

Lodziarnie w Poznaniu – Marina

Dzisiaj chciałybyśmy przedstawić Wam najlepszą lodziarnie w Poznaniu, jaką spotkałyśmy do tej pory :)

Lodziarnia Marina
Adres: Stanisława Matyi 1, Poznań (obok starego Dworca PKS, niedaleko Dworca Głównego)

środa, 17 czerwca 2015

Tarta z kurczakiem i fasolką szparagową

Fasolkę szparagową można jeść na wiele rozmaitych sposobów. Kiedy tylko zaspokoję swój pierwszy fasolkowy głód zaczynam z nią liczna eksperymenty. Jednym z bardziej udanych jest tarta z kurczakiem i mieszanką żółtej i zielonej fasolki szparagowej. Całość zapieczona ze śmietaną i jajkami. Wygląda wspaniale, pachnie cudownie, a smakuje niebiańsko. Polecam!

wtorek, 16 czerwca 2015

Lodziarnie w Poznaniu – Igloteka

Zapraszamy na drugi wpis z serii Lodziarnie w Poznaniu :)

Lodziarnia Igloteka
Adres: Krakowska 2/2 , Poznań ( obok ul. Garbary, niedaleko mostu Królowej Jadwigi)

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Zielona fasolka szparagowa na parze

W tym tygodniu zapraszamy na przepisy z pyszną fasolką szparagową. Sezon na nią właśnie się rozpoczyna, więc trzeba się objeść na cały rok :) Nasza pierwsza propozycja to zielona fasolka szparagowa z parowaru. Przygotowana w ten sposób stanowi kwintesencje smaku.

sobota, 13 czerwca 2015

Babeczki czekoladowe z truskawkami

Sezon na truskawki, ku mojej wielkiej radości, trwa w pełni. Moja radość jest tym większa, ze kilka dni temu dostałam 4kg tych owoców do przerobienia. Postały soki, dżemy i kompoty. Odświeżyłam również stary przepis na babeczki czekoladowe z malinami, zastępując je oczywiście truskawkami. Babeczki są mokre w środku (jak brownie) i mocno czekoladowe z wyczuwalnym smakiem truskawki. Robi się je dosłownie chwile, więc biegnijcie po produkty i do roboty J

piątek, 12 czerwca 2015

Lodziarnie w Poznaniu: Kolorowa – lody naturalne, wyrób własny

Zapraszamy Was na nowy cykl wpisów o fajnych miejscach z pysznym jedzeniem w Poznaniu. Jako, że mamy lato w pełni zaczniemy od  licznych lodziarni naszego miasta. Mamy nadzieję, że wpisy te pomogą mieszkańcom stolicy Wielkopolski odkryć nowe, nieznane im miejsca, a przejezdnych zachęcą do pozostania w naszym mieście na dłużej :)

Lodziarnia Kolorowa
Adres: 27 Grudnia 21, Poznań ( naprzeciwko słynnego Okrąglaka)

czwartek, 11 czerwca 2015

Smażone krążki z cukinii

Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można ją jeść surową, gotowaną, pieczoną, smażoną i właśnie o smażonych krążkach z cukinii będzie dzisiejszy przepis. Są bardzo prostym i smacznym dodatkiem do dania obiadowego, czy kolacji. Przygotowanie ich zajmuje chwilkę, a smak jest wyborny ;)

środa, 10 czerwca 2015

Mizeria z cukinii

Dla wielu Polaków lato kojarzy się z obiadem w postaci świeżych ziemniaków z masełkiem i koperkiem, jajkiem sadzonym i mizerią :) Esencja dzieciństwa i kuchni polskiej w jednym. Dzisiaj chciałybyśmy nieco przełamać tradycje i zaproponować mizerie z cukinii. Ta potrawa doskonale pokazuje, że niekiedy tworzenie nowych dań i odchodzenie od tradycji może zaowocować czymś naprawdę pysznym!

wtorek, 9 czerwca 2015

Jarmark Francuski 2015 w Poznaniu

W ostatnich dniach na poznańskim Starym Rynku odbywał się Jarmark Francuski. Wybrałyśmy się na niego z wielkim zaciekawieniem, gdyż jak wiadomo nie od dziś, kuchnia francuska jest jedną z najlepszych w świecie. Już dochodząc na Stary Rynek zaczęły nas otaczać piękne aromaty przywodzące na myśl Francję. Intensywne zapachy rozmaitych serów oraz świeżo pieczonego pieczywa. Z wielkim zaciekawieniem  zwiedzałyśmy cały Jarmark odkrywając na każdym kroku coraz to wspanialsze smakołyki. Było fantastycznie i na pewno udamy się na niego za rok. Dla tych co nie mieli okazji być w Poznaniu zapraszamy na krótką fotorelację.

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Makaron z cukinią a’la carbonara

Wraz z nadejściem nowego tygodnia witamy na blogu nowe warzywo. Tym razem postawiłyśmy na cukinię. Mamy dla Was kilka ciekawych propozycji z jej udziałem. Na początek prezentujemy fantastyczny sos do makaronu. Jego wykonanie jest banalnie proste, a smak niebanalnie fantastyczny. Zapraszamy

środa, 3 czerwca 2015

Sernik na zimno

Z okazji zbliżającego się długiego weekendu mamy dla Was przepis na przepyszny sernik na zimno. Jest to rodzinny przepis przekazywany niemalże z pokolenia na pokolenie. Ja go otrzymałam od bratowej i ponownie bardzo za niego dziękuje :) Sernik jest fantastyczny w smaku, bardzo orzeźwiający, idealny na nadchodzące upały. Można usiąść w słoneczku, cieszyć się piękną pogodą, wolnymi dniami i wybornym sernikiem.
Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu taka odskocznia od przepisów warzywnych, do których wrócimy po długim weekendzie :)

poniedziałek, 1 czerwca 2015

Zapiekanka z mięsem mielonym z indyka i puree kalafiorowo-ziemniaczanym

Uwielbiam robić zapiekanki. Są proste w wykonaniu, nie zabierają wiele czasu, a zwierają wszystko co lubię: kawałki mięsa, pomidorowy sos i ziemniaki lub makron. Ponadto wszyscy moje domownicy je zajadają bez słowa skargi :)
 Tym razem postanowiłam do ziemniaków dorzucić kalafior. Zapiekanka wyszła fantastyczna! Kalafior jest jak najbardziej wyczuwalny, co nadaje jej bardzo unikatowych walorów smakowych.  Polecamy póki sezon na świeże warzywa trwa :)

Printfriendly