Strony

czwartek, 30 stycznia 2014

Gołąbki na parze z sosem pomidorowym

Dzisiaj propozycja tradycyjnych gołąbków przygotowanych w innowacyjny sposób, a mianowicie na parze. Sam proces przygotowania nie różni się za dużo od tego co znamy, jednak zamiast gotować je w garnku to przygotowujemy na parze. Wychodzą pyszne, lekkie gołąbki o unikalnym fantastycznym smaku. Naprawdę polecamy wypróbować.

wtorek, 28 stycznia 2014

Jajecznica z awkado

Dzisiaj propozycja na dość nie typową jajecznicę, gdyż z dodatkiem zacnego awokado. Ten bogaty w witaminy i składniki odżywcze owoc zazwyczaj jest używany do koktajli i deserów. U nas w wersji śniadaniowej z jajecznicą. Warto spróbować, bo danie jest nie tylko zdrowe, idealne dla kobiet w ciąży, diabetyków czy osób mających problemy z wątroba, ale również bardzo smaczne :)

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Sałatka z truskawką i melonem

Trochę lata w środku zimy? Czemu nie :) Proponujemy sałatkę z truskawkami i melonem jako przypomnienie słonecznych, letnich dni. Pyszna i  lekka przekąska  z ogromną dawką witamin.

środa, 22 stycznia 2014

Tartaletki z serem ricotta, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Dzisiaj przepis na bardzo smaczne i niezwykle szybkie w przygotowaniu tartaletki ze szpinakiem i serem ricotta, a całość zwieńczona pomidorkami koktajlowymi. Samo przygotowanie tartaletek nie zajmie więcej niż kwadrans, jednakże należy czekać nieco na ich upieczenie. Jednak warto bo są niezwykle aromatyczne i pyszne w smaku :)

wtorek, 21 stycznia 2014

Lekki piankowy tort na zimno

Dzisiaj dzień babci. Z tej okazji życzymy wszytskim babciom wiele zdrowia i szczęścia. :) Wnukom z kolei proponujemy przygotować jakieś fajne ciasto dla babć. Dzisiejszy przepis jest idealny do tego. Bardzo szybki w przygotowaniu, lekki i niezwykle smaczny tort na zimno. Udaje się zawsze i każdemu, dlatego bez obaw możecie go zrobić.

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Kaczka z jabłkami i żurawiną

Dzisiaj przepis na wspaniałą aromatyczną kaczkę z jabłkami i żurawiną. Sama kaczka nie wymaga dużej pracy przy przygotowaniu. Jedynym jej mankamentem jest długi czas pieczenie. Podczas gdy w całym mieszkaniu unosi się już pyszny i aromatyczny zapach to my musimy nadal czekać, aż kaczką dojdzie. Jednak kiedy jest już gotowa to nie można się jej oprzeć. :)

czwartek, 16 stycznia 2014

Czekoladowy sernik na zimno

Dzisiaj przepis na przepyszne potrójnie czekoladowy sernik na zimno. Przepis zaczerpnięty z tej strony, jednak jego wykonanie nieco odmienne. Sernik jest niezwykle prosty w wykonaniu choć wymaga sporo pracy, głównie przez oczekiwanie na schłodzenie się poszczególnych warstw. Jednak warto go zrobić, bo jest pyszny i mega słodki  :)

środa, 15 stycznia 2014

Tarta z wędzonym łososiem i mozzarellą według Pascala Brodnickiego

Dzisiaj przepis na pyszną tartą z wędzonym łososiem i mozzarellą. Przepis niestety nie nasz autorski, a Pascala Brodnickiego. Tarta ta jest szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna i sycąca. Naprawdę warto upiec tą pyszność.

wtorek, 14 stycznia 2014

Pizza capriciosa

Dzisiaj klasyk kuchni włoskiej, mianowicie pizza z pieczarkami i szynką. Bardzo prosta w przygotowaniu i ekspresowa w upieczeniu. Pychota!

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Frytki z piekarnika

Pochodzimy ze stolicy Wielkopolski, gdzie królują ziemniaki. Jednym z najpopularniejszych dań z tego warzywa są frytki. Jednak przyrządzane w głębokim tłuszczu, nie są zbyt dobre dla naszego organizmu. Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować alternatywę dla tak przygotowywanych frytek. Mianowicie proponujemy frytki z piekarnika, które się pieką, a nie smażą. Efekt jest zaskakujący, mamy bardzo smaczne chrupiące fryteczki, które można jeść kilogramami :)

niedziela, 12 stycznia 2014

Podwójnie truskawkowe ciasto na zimno

Dzisiaj propozycja na pyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia. Mimo zimy miałyśmy ogromną ochotę na truskawki i myślałyśmy co by tu z nimi apetycznego zrobić. Wymyśliłyśmy ciasto składające się z biszkoptów, musu i kremu truskawkowego. Przygotowuje się je w lodówce i nie wymaga pieczenia. Jest bardzo proste w wykonaniu i niezwykle smaczne. Polecamy naprawdę każdemu! :)

piątek, 10 stycznia 2014

Krokiety z mięsem mielonym w sosie pomidorowym przygotowane na parze

Dzisiejszy przepis wymaga posiadania parowaru. Jeśli macie taki, a rzadko go używacie czas to zmienić! Parowar pozwala przygotować wyśmienity warzywa, pełne kolorów i witamin, ale równie dobrze sprawdza się w przyrządzaniu mięsa. Nasza propozycja to odpowiednio doprawione mięso mielone zawinięte w naleśniki i uparowane. Podajemy je z sosem pomidorowym, który doskonale dopełnia smak. Ostrzegamy jednak, ze danie to jest bardzo smaczne i bardzo sycące ;)!

czwartek, 9 stycznia 2014

Sos pomidorowy

Sos pomidorowy to doskonały dodatek do pulpetów, czy krokietów. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu może urozmaicić wiele dań mięsnych i nie tylko. Dzisiaj bardzo szybki przepis na przyrządzenie prostego sosu pomidorowego.

środa, 8 stycznia 2014

Kurczak po meksykańsku

Piersi z kurczaka jako mięso niezbyt drogie, a przy tym zdrowe gości na naszym stole dość często. Jednak dzięki rozmaitym sposobom przyrządzenia nie przykrzy się i można je jeść naprawdę często. Dzisiaj propozycja podania kurczaka po meksykańsku. Oczywiście z typowymi daniami meksykańskimi ma nie wiele wspólnego :)... ale jest wyjątkowe i pyszne w smaku. Przy tym można je przyrządzić bardzo łatwo w krótkim czasie. Polecamy!

wtorek, 7 stycznia 2014

Zupa ryżowa

Zupa ryżowa to klasyk kuchni domowej. U nas przyrządzana zawsze wtedy, kiedy potrzeba dużo pożywnej, soczystej i smacznej zupy. Polecamy zwłaszcza w okresie zimowym. Pychota!

poniedziałek, 6 stycznia 2014

Sok mandarynkowy

Dzisiaj bardzo prosty pomysł co zrobić ze starymi mandarynkami. Nam po świętach się już nieco przejadły, a trochę nam ich zostało. Postanowiłyśmy zatem zrobić z nich sok w sokowirówce. Pomysł doskonały. Wyszedł wspaniały, świeży, zdrowy, słodki soczek. Polecamy każdemu!

sobota, 4 stycznia 2014

Kurczak z ananasem w mleczku kokosowym

Dzisiaj proponujemy kurczaka z ananasem w mleczku kokosowym. Danie zainspirowane jednym z przepisów Pascala. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a dość ciekawe i nietypowe w smaku. Przypadnie do gustu zwłaszcza fanom połączenia smaku mięsa i owoców. Szczerze polecamy!

czwartek, 2 stycznia 2014

Sushi z surimi, ogórkiem i awokado

 Dzisiaj  chciałybyśmy zaproponować sushi z surimi, ogórkiem i awokado. W naszym sushi brakuje świeżych, surowych ryb, które są zwyczajowym elementem tego dania, jednakże bardzo trudno dostać świeże ryby dobrej jakości. Dodatkowym atutem tego sushi jest możliwość spożywania go przez kobiety w ciąży :)