Z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka chciałybyśmy
zaproponować ciasto „Dirt cake” w nowej odsłonie. Pomysł został zaczerpnięty z tego przepisu jednak wprowadziłyśmy kilka drobnych modyfikacji. Deser jest pyszny,
lekki, kremowy, ale najważniejszy w nim nie jest smak, a wygląd który zachwyca wszystkie
dzieci :).
Strony
▼
sobota, 31 maja 2014
czwartek, 29 maja 2014
Puszysta kaszka manna
Sklepy zasypują nas różnymi rozmaitymi słodkościami, w tym gotowymi deserkami z kaszki mannej. Ostatnio zamiast kupić taki produkt postanowiłam
samodzielnie go wykonać w domu. Smak był niewyobrażalnie lepszy, wygląd
wspaniały, a zapach hmm.. tak wyśmienity, że aż brak mi słów dla opisania go.
Szczerze polecam zastąpić sklepowe produkty własnymi. Na pewno nie zawiedziecie
się:)
środa, 28 maja 2014
Zupa krem z ogórka z awokado
Zielony ogórek jest jednym z naszych ulubionych warzyw. Cenimy
go ze względu na fajny świeży smak i uniwersalność w używaniu. Idealny do
sałatek, tart, smoothie, a nawet zup. Prezentowałyśmy już zupę krem z zielonego ogórka. Dzisiaj nadszedł czas na zupę podobną, a jednocześnie zupełnie inną.
Dorzuciłyśmy do niej awokado, koperek oraz sporo pieprzu. Wyszła pyszna rozgrzewająca
zupa, idealna na deszczowe wiosenne dni.
wtorek, 27 maja 2014
Lody truskawkowe na bazie jogurtu naturalnego
Mój synek jest niezwykle wielkim fanem lodów. Zwłaszcza w
obecną pogodę pochłaniałby je w każdej ilości. Jednak lody sklepowe mają dużo
sztucznych barwników i rozmaitej chemii, a koło jajek zapewne nawet nie leżały.
Postanowiłyśmy zatem specjalnie dla niego zrobić domowe lodowe pyszności.
Wprawdzie nie są to „prawdziwe” lody bo te się robi na zółtach, ale doskonale
je udają. Słodkie, zmrożone i pyszne idealnie zaspakajają „lodowe” pragnienia, a
przemycamy przy tym nieco jogurtu naturalnego i zdrowych, polskich
truskawek, ograniczając przy okazji ilość cukru. Same plusy :)
poniedziałek, 26 maja 2014
Boczniaki w panierce
Pyszne boczniaki w panierce ala schabowy to wyśmienita
alternatywa dla mięsa. Niezwykle ciekawe grzyby, przesmażone na aromatycznym
masełku mają wspaniały smak i aromat. Koniecznie musicie spróbować :)
niedziela, 25 maja 2014
Ciastka z ciasta francuskiego z bitą śmietaną i truskawkami
W piękną pogodę bardzo często jesteśmy zapraszani do
znajomych na działkę, czy posiadówkę na balkonie. Warto wówczas wziąć ze sobą jakąś
malowniczą przekąskę lub smaczny deser. Dzisiaj pomysł na bardzo pyszne, wiosenne ciastka z owocami.
A prostota w przygotowaniu nie przekłada się bynajmniej na ich anielski smak.
piątek, 23 maja 2014
Bita śmietana z truskawkami inaczej
Sezon na truskawki w pełni. W naszej kuchni również ich nie
brakuje i niemal codziennie zajadamy jakiś deser z ich udziałem. Dzisiaj bardzo
prosta, lekka wersja pysznego deseru z truskawkami. Szczególnie polecam
wszystkim (niezbyt cierpliwym) łasuchom:)
środa, 21 maja 2014
Pizza ze szparagami i mozzarellą
Póki trwa sezon na szparagi kolejna propozycja dania z tym
fajnym warzywem. Tym razem tradycyjne ciasto na pizzę ze szparagami, parówką
drobiową i mozzarella. Pyszne i aromatyczne :) Polecamy.
wtorek, 20 maja 2014
Smoothie truskawkowo-bananowe
Pyszne, lekkie i orzeźwiające smoothie truskawkowo-bananowe.
Idealne na obecną pogodę. W smaku słodko truskawkowe z lekką nutą banana. Wyśmienite
dla dzieci :)
poniedziałek, 19 maja 2014
Filet z kurczaka nadziewany mozzarella
Filet z kurczaka jest fantastycznym mięsem. Smacznym,
delikatnym i kruchym. W dodatku pasują do niego wszelkiego rodzaju dodatki,
zarówno słodkie, jak i wytrawne. Idealny do duetu ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, boczkiem, czy też brzoskwiniami lub ananasem. Dzisiaj tworzy parę z
mozzarellą, a para ta jest jak najbardziej udana :)
niedziela, 18 maja 2014
Frytki z batatów (z piekarnika)
Wilec ziemniaczany, bataty lub słodki ziemniak to nazwa
byliny wywodzącej się z Ameryki Południowej. Ma piękne kwiaty i ciekawe
owoce, ale nas najbardziej interesuje podziemna bulwa tej rośliny. Mało że jest
jadalna, ma piękny czerwony lub różowy miąższ to jest przy tym niezwykle
smaczna. Delikatna, słodka w smaku idealna jako dodatek do naszej diety ;) Do
niedawna mało znana w Polsce, ale obecnie zyskuje wielu zwolenników. Obecnie
można ją bez problemu kupić w dużych supermarketach. Dzisiaj pierwszy przepis
z batatami, ale na pewno nie ostatni.
piątek, 16 maja 2014
Granola
Granola to mieszanina płatków zbożowych, orzechów, miodu i
cukru zapiekanych do chrupkości, a następnie mieszanych z suszonymi owocami.
Tradycyjnie podawana z jogurtem lub mlekiem. Używana również do słodkich
wypieków. Według mnie idealna alternatywa dla musli czy płatków śniadaniowych.
W nich zazwyczaj jest ogromna ilość cukru ukryta pod różnymi mylnymi nazwami i
to co powinno być z założenia zdrowe, wcale zdrowe nie jest. W granoli
natomiast mamy tylko to, co sami tam umieścimy, w proporcjach na jakie mamy
ochotę :) Gwarantuje, że jeśli raz spróbujecie swojej własnej domowej granoli nie sięgnięcie już po sklepowe musli, czy płatki.
wtorek, 13 maja 2014
Warstwowy deser z truskawkami
Dzisiejsza propozycja to lekki warstwowy deser z
truskawkami, jogurtem naturalnym i… kawałkiem babki pomarańczowej. Zapasy babki
zostały nam jeszcze zamrożone po świętach i długo nie mogłyśmy wymyślić jak je
wykorzystać. Jakoś sama babka dziwnie nam się podczas Wielkanocy przejadała :p
W końcu wymyśliłyśmy warstwowy deser z jej udziałem. Był to strzał w dziesiątkę.
Pyszny, delikatny, całkowicie zaspokajający żądzę słodkości w organizmie :).
Jeśli nie macie babki, nic straconego, wystarczy zastąpić ją biszkoptami lub
herbatnikami, a deser wyjdzie równie smaczny.
piątek, 9 maja 2014
Pieczony kurczak z salsą z granatem wg Billa Grangera
Dzisiejsza propozycja jest daniem obiadowym dla wszystkich,
którzy nie lubią zmywać lub nie mają czasu na przesiadywanie w kuchni. Zajmuje bardzo niewiele
czasu, wszystko przygotowuje się w jednej brytfance, a ostateczny smak dania jest wprost wyborny.
Głównie za sprawą wyśmienitej salsy z pestkami granatu. Daje ona bardzo
unikatowy smak mięsa i czyni je wyjątkowy :). Przepis zaczerpnięty z programu
Billa Grangera, kucharza który całkowicie nas zauroczył swoją osobowością oraz pomysłami
kulinarnymi. Na pewno jeszcze nie raz i nie dwa będziemy wypróbowywać jego
przepisy.
czwartek, 8 maja 2014
Jogurt naturalny z musli
Dzisiejsza propozycja to raczej pomysł niż typowe gotowanie. Pomysł na pyszne, proste i zdrowe śniadanie.
Wystarczy jogurt naturalny i odrobina musli z małą zawartością cukrów. Ulubione
dodatki np. rodzynki, czy jabłko i gotowe. Można zajadać ;)
poniedziałek, 5 maja 2014
Bounty - sernik na zimno
Całkiem niedawno prezentowałyśmy batoniki Bounty domowej
roboty. Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować delikatny sernik na zimno z wiórkami
kokosowymi i czekoladą. Oryginalny przepis został zaczerpnięty z Kwestii Smaku,
która jest naszym niedoścignionym ideałem jeśli chodzi o blogi kulinarne. Wprowadziłyśmy
do przepisu kilka drobnych zmian i nie ważne, czy skorzystać z naszego
przepisu, czy z oryginalnego. Ciasto wychodzi pyszne, delikatne i lekkie. Dla fanów Bounty idealne.
sobota, 3 maja 2014
Pizza z mąki pełnoziarnistej ze szparagami
Mąka pełnoziarnista powstaje z przemiału całego ziarna,
dzięki czemu ma znacznie więcej błonnika, fosforu, żelaza i białka niż mąka
tradycyjna. Ma również unikatowy ciekawy smak. Sprawdza się w domowej kuchni
równie dobrze jak mąką tradycyjna, dlatego coraz częściej po nią sięgamy.
Dzisiaj sprawdzony przepis na ciasto do pizzy powstałe przy udziale właśnie tej
mąki. Polecamy spróbować bo naprawdę jest wyśmienite :)