środa, 9 kwietnia 2014

Domowe Bounty

Uwielbiam wiórki kokosowe. Uwielbiam też gorzką czekoladę. A połączenie tych dwóch rzeczy jest dla mnie kompozycją idealną. Taki właśnie ideał to batoniki bounty domowej roboty. Pyszne słodkie wiórki kokosowe zatopione w gorzkiej czekoladzie. Mniam…




Składniki:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 100ml śmietany kremówki
  • 50g cukru pudru
  • 50g masła
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady


W rondelku rozpuszczamy masło wraz ze śmietaną kremówką. W miseczce mieszamy wiórki koksowe z cukrem pudrem. Łączymy wiórki z roztopionym masłem. Lepimy kuleczki dowolnej wielkości. Formuje się dość ciężko, ale jeśli będziemy mocno ściskać to damy rade. Następnie odstawiamy kuleczki na godzinę do lodówki. Następnie topimy czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali i zanurzamy kuleczki. Wyciągamy na papier do pieczenia i ponownie odstawiamy do lodówki. Czekamy aż czekolada zastygnie (jakieś pół godzinki) i możemy zajadać! Smacznego.



5 komentarzy:

  1. Gorzka czekolada i wiórki kokosowe to musi być niebo w gębie. Wyglądają przepięknie

    OdpowiedzUsuń
  2. Niebo w gębie.... moje ulubione smaki...:))

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly