piątek, 18 kwietnia 2014

Babka pomarańczowa

Była tradycyjna babka piaskowa. Czas na innowacyjną babkę pomarańczową. Bardzo łatwa w przygotowaniu o wspaniałym, aromatycznym smaku prawdziwej pomarańczy. Pięknie wyrasta i wychodzi każdemu, więc jeśli ktoś planuje swój debiut w pieczeniu to przepis dla niego!



Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia
Ilość porcji: Cała foremka

Składniki:

  • Szklanka mąki ziemniaczanej
  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka cukru pudru
  • ½ Szklanki śmietanki kremówki
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 pomarańcza
  • Tłuszcz i bułka tarta do posypania formy

Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady oraz garść skórki kandyzowanej z pomarańczy


Foremkę z kominem nacieramy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem. Skórkę ścieramy na średnich lub małych oczkach, a z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok. W misce ucieramy robotem masło z cukrem pudrem. Kiedy składniki dokładnie się połączą dodajemy jajka oraz śmietanę. Ponownie ucieramy na jednolitą masę. Dolewamy sok z pomarańczy. Dorzucamy oba rodzaje mąk wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Przekładamy do formy i pieczemy około 65 minut do „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy babkę do ostygnięcia w formie. Ostudzoną babkę polewamy roztopioną czekoladą oraz posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy. Smacznego. 








3 komentarze:

  1. Pycha babka! Korzystając z okazji życzę wesołych i pysznych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm... ależ to smakowicie wygląda! aż cieknie ślinka!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly