piątek, 1 sierpnia 2014

Chłodnik z ogórka, kefiru, sera feta z miętą i pistacjami według Karola Okrasy

Dla ochłody w te upalny dni proponujemy przepyszny i orzeźwiający chłodnik. Przyrządza się go z zielonego ogórka z dodatkiem kefiru, jogurtu naturalnego i sera feta. Świeżości nadają listki mięty, a wspaniałego posmaku pistacja. Jest przy tym ekspresowy w przygotowaniu: wrzucamy wszystko do blendera miksujemy i już. Gotowe. Ideał niemalże :)




Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut (w tym 15 minut chłodzenia)
Składniki:
  • 2 zielone ogórki 
  • 200ml kefiru 
  • 50ml jogurtu naturalnego 
  • 100g sera greckiego (fety)
  • 50g pistacji
  • 10 listków mięty
  • 1 ząbek czosnek
  • Świeżo mielony pieprz, sól


Zielone ogórki obieramy, kroimy w dużą kostkę i umieszczamy w naczyniu od blendera. Dodajemy pozostałe składniki. Póki co nie doprawiamy. Całość miksujemy i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Wyjmujemy, próbujemy i doprawiamy szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy i podajemy. Smacznego.




3 komentarze:

  1. W takie upały to tylko chłodnik, a ten widzę ,że jest również bogaty w składniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe danie. Nigdy nie jadłem żadnego chłodnika. Wspaniałe zdjęcia.
    Zapraszam do mnie.
    Męski blog o modzie i lifestyl'u.

    http://gabriel-data.blogspot.com/

    Obserwacja za obserwację?
    Zaobserwuj, zobaczę zrobię to samo!
    Tylko przypomnij w komentarzu.
    www.gabriel-data.blogspot.com - KLIK
    Fashion Projects

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za chłodnikami, ale ten mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly