czwartek, 7 sierpnia 2014

Sernik na zimno z borówkami w kształcie półkuli

Dzisiaj mamy dla Was propozycje na przepyszny sernik na zimno z borówkami. Ciasto ma bardzo fajny oryginalny kształt, który przyciąga wzrok, a do tego wyśmienicie smakuje. W naszej lodówce wyglądał tak apetycznie, że nie mogłyśmy doczekać się całkowitego zastygnięcia czekolady i zaczęłyśmy kroić go wcześniej… mniam!




Czas przygotowania: 20 minut + czas na ochłodzenie
Ilość porcji: 8 dużych
Składniki:
  • 400g serka homogenizowanego waniliowego 
  • 400ml śmietany kremówki 30% 
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 gorzka czekolada
  • Opakowanie borówek
  • Kilka biszkoptów



Borówki myjemy pod bieżącą wodą i odkładamy kilka sztuk na bok do dekoracji. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder dodajemy do 300ml śmietany kremówki, a całość miksujemy na dużych obrotach, aż śmietana będzie sztywna. Dodajemy serek homogenizowany i mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dorzucamy borówki i przy pomocy szpatułki całość mieszamy. Półokrągłą miskę lub durszlak wykładamy folią spożywczą. Na to wylewamy powstałą masę, a od góry układamy biszkopty. Całość umieszczamy na noc w lodówce. Następnego dnia do góry miski przykładamy paterę i całość odwracamy do góry nogami. Ściągamy miskę, folię i otrzymujemy piękną serową półkule. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę wraz z pozostałą śmietaną kremówką i polewamy sernik. Odstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Smacznego.
















6 komentarzy:

  1. Śliczny, też bym nie mogła się powstrzymać przed wcześniejszą konsumpcją :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo okazale wygląda w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trudno się mu oprzeć to fakt :) pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle pyszności. Z powodu urlopu dawno nie zagladałam i teraz nadrabiam zaległości. Zapisałam do zrobienia chyba z 7 przepisów wstecz. Nie wiem od czego zacząć po prostu trudno się zdecydowac.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly