niedziela, 13 grudnia 2015

Dorsz w cieście piwnym według przepisu Doroty Wellman

Całkiem niedawno stałam się szczęśliwym posiadaczem książki Lidla „Ryby są super”. Zakochałam się w niej już po kilku stronach. Gdyby ryby nie były takie drogie, to już bym wypróbowała co najmniej połowę przepisów. Póki co sprawdziłam kilka z nich i chciałabym podzielić się z Wami fantastycznym przepisem na dorsza w cieście piwnym według Doroty Wellman. Ryba z tego przepisu smakuje naprawdę wybornie, polecam!




Składniki:
  • 500g polędwicy z dorsza
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki jasnego piwa
  • 1 jajko
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz
  • Do podania: cytryna, sos czosnkowy
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem ryby) i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy przy pomocy miksera do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Rybę tniemy na mniejsze kawałki i oprószamy przyprawami. Posypujemy również mąką. Kawałki dorsza maczamy w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy ryba uzyska złoty kolor odsączamy ją na ręczniku papierowym. Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym i kawałkami cytryny.






5 komentarzy:

Printfriendly