sobota, 25 maja 2013

Spaghetti Bolognese według przepisu Gordona Ramsay'a

Każdy z nas ma jakieś swoje guru kulinarne. Może to być np. Julia Child, Pascal Brodnicki, Karol Okrasa czy Magda Gessler. Naszym guru jest Gordon Ramsay.  Szkocki szef kuchni, restaurator, autor wielu książek kulinarnych, a w ostatnim czasie dość znana osobowość telewizyjna.  Jest to człowiek o rozległej wiedzy kulinarnej, bogatym doświadczeniu i niezwykle ciekawej osobowości.  Dzisiaj pierwszy przepis z bardzo rozległych zbiorów stworzonych przez tego niezwykłego szefa kuchni.



Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 5

Składniki:
  • 500g mięsa mielonego 
  • 2 puszki pomidorów krojonych 
  • 2 marchewki 
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • Szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • Kilka łyżek mleka
  • Kilka łyżek oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Makaron jako dodatek do sosu 
Marchewkę i cebule obieramy. Następnie ścieramy na tarce na średnich oczkach. W rondelku rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek. W między czasie możemy nastawić wodę na makaron. Do rondelka wrzucamy wcześniej przyszykowane warzywa. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podsmażamy kilka minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy zmiażdżony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy oregano. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy na patelnie. Na sam środek patelni wrzucamy mięso mielone i mieszamy z warzywami. Ponownie na środek patelni wykładamy koncentrat pomidorowy, mieszamy go ze składnikami. Po chwili dolewamy szklankę wina i redukujemy jego ilość. Dolewamy pomidory i intensywnie mieszamy całość. Gordon Ramsey dodaje w tym momencie sos Worcestershire, ale w Polsce nie mogłyśmy go dostać więc omijamy ten składnik. Podsmażamy chwile i wyłączamy płytę. Zostawiamy na jakieś 5 minut by składniki przegryzły się. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy. Podajemy z makaronem spaghetti, z wierzchu posypujemy parmezanem. Smacznego.







9 komentarzy:

  1. Sos Worcestershire do kupienia w Tesco. Jest jedyny w swoim rodzaju. Polecam
    PS. Kupiłem go też pod wpływem j przepisu Gordona.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :) I super pomysł ze zdjęciami! Dobra robota! a co do sosu, to nie dodawałem...

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos Worcestershire do kupienia w Kauflandzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za informacje. Na pewno skorzystamy.

      Usuń
  4. Sos Worcester z Tesco jest całkiem znośny, dopóki się nie porówna z oryginałem - wtedy trochę traci. Np. nie ma w składzie pasty z sardeli ani tamandarynowca. Ale z dobrych wieści oryginał wypatrzyłem i kupiłem w sklepach Kuchnie Świata. Są w kilku centrach handlowych w Polsce (ja kupiłem w Gdańsku) no i mają sklep internetowy. W sklepach stacjonarnych są dostępne dwóch firm, w internecie tylko jednej, tej która sos wymyśliła :) Polecam sprawdzić buteleczkę, bo warto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PS. Dzięki za przepis - właśnie zrobiłem i wyszło super.

      Usuń
    2. Będziemy się musiały zatem wczytać w etykiety :) Na pewno skorzystamy z Twojej rady i poszukamy tego "właściwego" sosu :) Cieszymy się też, że smakowało :)

      Usuń
  5. Witam,czy mięso przy tak krótkim smażeniu nie będzie surowe?

    OdpowiedzUsuń
  6. Oryginalny sos do kupienia w Auchan za niecałe 7 zł.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly