wtorek, 22 października 2013

Żeberka według Magdy Gessler z malutkimi modyfikacjami

Dzisiejsza propozycja to żeberka duszone w ziołach według przepisu Magdy Gessler. Został on wykorzystany w 3 sezonie Kuchennych Rewolucji. My dokonałyśmy nieco modyfikacji w tym przepisie, mianowicie zamiast wina używamy wody oraz ograniczyłyśmy ilości czosnku. Ostrzegamy również, że żeberka według tego przepisu wychodzą bardzo, ale to bardzo ostre. Idealne dla męskiego podniebienia oraz żeńskich fanek pikanterii.  Całkowicie nie odpowiednie dla osób, które nie lubią ostrych potraw oraz dzieci.




Czas przygotowania: 15 minut +1,5h pieczenia
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 1,5kg żeberek 
  • Kilka ząbków czosnku ( oryginalnie główka)
  • 4 łyżki ostrej papryki
  • 4 łyżki słodkiej papryki
  • 4 łyżki pasty pomidorowej
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżki octu winnego i 80ml wody ( oryginalnie 100ml wytrawnego wina białego)
  • Sól i pieprz
Żeberka myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na dogodne dla nas kawałki. Smarujemy pieprzem, solą i majerankiem. W moździerzu ucieramy słodką paprykę, ostrą i pastę pomidorową. Dolewamy do tego wina lub naszą modyfikację w postaci octu winnego z wodą. Mieszamy wszystko, a następnie smarujemy kawałki naszych żeberek. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Czosnek kroimy w paseczki i układamy między kawałkami żeberek. Do naczynia można wlać jeszcze nieco wody. Zamykamy i wkładamy do nagrzanego na 160stopni piekarnika na około 1,5h. Co jakiś czas zdejmujemy pokrywkę i polewamy kawałki mięsa. Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą oraz buraczkami.




1 komentarz:

  1. Przepis na pyszne i soczyste żeberka znajdziecie również na stronie http://gotowanie-jest-dla-wszystkich.pl/zeberka-trojkaty-pieczone-w-woreczku/ Idealne na obiad. Podane z surówką z czerwonej kapusty. Polecam i życzę smacznego

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly