poniedziałek, 19 maja 2014

Filet z kurczaka nadziewany mozzarella

Filet z kurczaka jest fantastycznym mięsem. Smacznym, delikatnym i kruchym. W dodatku pasują do niego wszelkiego rodzaju dodatki, zarówno słodkie, jak i wytrawne. Idealny do duetu ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, boczkiem, czy też brzoskwiniami lub ananasem. Dzisiaj tworzy parę z mozzarellą, a para ta jest jak najbardziej udana :)





Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 8 małych kulek mozzarelli 
  • 50g masła
  • 50g mąki
  • 50g bułki tartej*
  • 2 jajka
  • Świeżo mielony pieprz. sól


*ilość bułki tartej i mąki może się zmienić w zależności od faktycznego rozmiaru piersi z kurczaka


Przygotowujemy trzy miseczki. Wsypujemy do nich odpowiednio mąkę, bułkę tartą oraz 2 jajka, które rozrabiamy widelcem. Piersi z kurczaka myjemy oraz odkrajamy błonki. Następnie w szerokiej części ostrym nożem robimy kieszonkę. Kulki mozzarelli przekrajamy na pół i do jednej kieszonki wkładamy 4 połówki. Brzegi mięsa ściągamy wykałaczką.  Oprószamy pieprzem oraz solą z obu stron. Na patelni rozgrzewamy masło. Pierś z kurczaka obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Jeśli ktoś lubi dużo panierki można kotleta umieścić ponownie w jajku i bułce tartej. Umieszczamy fileta na patelni. Na średnim ogniu, smażymy z obu stron na złoty kolor. Ważne jest by mięso powoli dochodziło do siebie, aby w środku się usmażyło, a z wierzchu za bardzo nie przypiekło. Zajadamy na ciepło z rozpływającą się mozzarellą.





4 komentarze:

  1. W ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. Zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealnie pasuje taki kurczak do frytek z batatów. Razem to duet idealny, choć brakuje mi tu mojej ulubionej bazylii.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm, pyszny kurczak :))
    Pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly