wtorek, 7 czerwca 2016

Burgery z buraka

Zawsze na wiosnę mamy ogromną ochotę na warzywa w każdej postaci. Zachodzimy do naszego ulubionego straganu i przepadamy… oprócz obowiązkowych truskawek, które pięknie czerwienią się ze stoiska kupujemy pełno fantastycznych, kolorowych warzyw. O tej porze roku wyglądają niesamowicie i dziwnym trafem smakują zupełnie inaczej niż w pozostałych miesiącach :) Zgodnie z naszym etapep na warzywa postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy rezygnowały z mięsa, co to to nie… ale jest to zdecydowanie miła i pyszna odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy!
Pomysł na burgery z buraka podpowiedziała nam moja koleżanka z pracy za co jej serdecznie dziękuje :)




Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 8 dużych burgerów
Składniki:
  • 3 starte na grubych oczkach buraki (średniej wielkości)
  • 1 duża (lub 2 małe) cebule
  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 5 łyżek nasion słonecznika
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • ¼ szklanki oleju
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, sos sojowy


Przygotowanie zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Najpierw przelewamy ją co najmniej dwukrotnie ciepłą wodą. Kiedy woda po kaszy będzie już czysta to gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Kaszę można ugotować również wcześniej albo wykorzystać taką, która nam została np. z obiadu.  Surowe buraki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy i smażmy na złoty kolor na patelni. Natkę pietruszki siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.  Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Jeśli masa będzie zbyt mokra dodajemy nieco mąki lub bułki tartej. Z powstałej masy formujemy duże kotlety (my korzystałyśmy z obręczy do burgerów). Gotowe placki umieszczamy na papierze do pieczenia na blaszce. Wkładamy do piekarnika na 25 minut rozgrzanego na 180 stopni. Po mniej więcej 15 minut przewracamy je na drugą stronę. Poddajemy wraz z bułką i dodatkami. Polecamy przyrządzać je z konfiturą z czerwonej cebuli. Smacznego.




Przed upieczeniem:



Po upieczeniu:








6 komentarzy:

  1. wspaniały pomysł na zdrowy obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie będę musiała wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe! Jako fanka wszelkich burgerów zapisuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio u mnie szaleństwo burakowe, pełno ich w lodówce, więc może przygotuję sobe takie burgery, bo wyglądają fantastycznie !

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly