piątek, 17 czerwca 2016

Kaszotto z kurczakiem, botwinką i czerwoną soczewicą

Póki mamy wysyp świeżych, fantastycznych, pachnących warzyw staramy się je przemycać w każdym możliwym posiłku. Ostatnio jesteśmy również fankami kasz wszelkiej maści i kolorów. Stąd powstało nasze zamiłowanie do kaszotto. Robimy je bardzo często, zazwyczaj każde nieco inaczej. Jednak tym razem wyszło nam tak fajne w smaku, że dokładnie zanotowałyśmy przepis i dzielimy się nim z Wami :)




Czas przygotowania:  30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
Na kaszotto:
  • 500ml bulionu lub rosołu
  • woreczek kaszy jęczmiennej (100g)
  • pęczek botwinki
  • por
  • ugotowana/usmażona/uparowana pierś z kurczaka
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
  • Łyżka oleju rzepakowego

Dodatki:
  • 100g fety
  • Koperek lub zielona pietruszka


Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Buraczki kroimy w kostkę, a liście siekamy. Jeśli botwinka miała dużo liści to nie kroimy wszystkich. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju. Białą część pora kroimy w półplasterki i wrzucamy na patelnie. Kiedy się zeszkli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy około minutki. Dorzucamy soczewicę i chwilkę podsmażamy. Dolewamy gorący bulion oraz pokrojone buraczki. Wsypujemy kaszę. Całość mieszamy, przykrywamy patelnie i gotujemy około 15 minut. Dodajemy liście botwinki i doprawiamy według uznania. Gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Sprawdzamy czy kasza i soczewica doszły, jeśli tak nakładamy danie na talerze. Posypujemy fetą i koperkiem lub zieloną pietruszką. Smacznego.









4 komentarze:

Printfriendly