sobota, 1 października 2016

Naleśniki z farszem ruskim

Lubicie jeść pierogi ruskie, ale nie lubicie ich lepić? To przepis dla Was! Pyszny farsz z ziemniaków, cebulki i sera zawijany w… naleśniki. Robi się zdecydowanie szybciej aniżeli pierogi, a smak równie fantastyczny!



Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
Na naleśniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (można dodać drugą szklankę zwykłej mąki)
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • Sól
  • Margaryna lub masło (do smażenia)

Na farsz:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,25 kg sera półtłustego (opakowanie)
  • Cebula
  • Przyprawy: świeżo mielona sól, pieprz biały

Do podania proponujemy:
  • 200g boczek surowy wędzony
  • Cebula


Ziemniaki obieramy i umieszczamy w misce z osoloną wodą. Gotujemy do miękkości. Cebule obieramy i siekamy w kosteczkę. Podsmażamy delikatnie na patelni z odrobiną tłuszczu. W misce miksera umieszczamy składniki na naleśniki, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy nieco mleka lub wody, a jeśli zbyt rzadkie podsypujemy mąką. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy naleśniki. Nam wyszło 8 naleśników. Ugotowane ziemniaki wraz z podsmażoną cebulką i serem mielimy w maszynce do mięsa. Podczas mielenia doprawiamy solą (niewiele jeśli ziemniaki już były solone) oraz pieprzem. Jeśli nie posiadamy maszynki do mięsa farsz można ugnieść praską do ziemniaków. Usmażone naleśniki smarujemy farszem i zawijamy ruloniki. Następnie tniemy poprzecznie po skosie na 3 kawałki. Podajemy z podsmażoną cebulką i boczkiem.









5 komentarzy:

  1. To są naleśniki! Farsz aż się wylewa z ciasta!Zapraszam na nowy post!:) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny zamiennik, jeśli nie ma się ochoty na lepienie pierożków:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fanie pomyślany ten farsz do naleśników - ja zazwyczaj robię je na słodko, a jeśli nawet zdarzy mi się na słono, to na pewno nie w taki sposób. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio na blogu www.kcalmar.com/blog były bezglutenowe. Polecam Ci ich stronkę, jako inspirację:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly