wtorek, 30 maja 2017

Makaron ze szparagami a’la carbonara

Sezon na szparagi już w pełni rozkwitł. Warto korzystać z niego bo nie trwa zbyt długo. Szparagi są warzywem mało że smacznym to jeszcze szybkim w przygotowaniu. Ponadto nie wymagają zbyt wielu dodatków. Jednym z prostszych i szybszych potraw z ich wykorzystaniem jest makaron a’la carbonara. Polecamy wypróbować J



Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
  • Pęczek zielonych szparagów (około 15-16 sztuk)
  • 200g surowego wędzonego boczku
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ pęczka posiekanej pietruszki
  • Ok. 50g żółtego sera
  • Makaron spaghetti pełnoziarnisty dla 4 osób


W garnku nastawiamy osoloną wodę na makaron. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Odcinamy główki, a łodygi tniemy w poprzek na 2 lub 3 części. Każdą z nich kroimy podłużnie na pół. Boczek kroimy w kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni umieszczamy boczek, smażymy przez kilka minut aż się stopi i zarumieni. Dorzucamy starty na tarce czosnek i smażymy przez minutkę. Dorzucamy szparagi (łodygi i główki). Smażymy kilka minut. W między czasie wbijamy do miski jajka oraz dodajemy posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dorzucamy połowę startego sera. Jajka roztrzepujemy widelcem. Odcedzamy makaron i dodajemy na patelnię (koniecznie gorący). Zdejmujemy ją z ognia i dodajemy masę jajeczną, całość mieszamy. Jajka powinny stworzyć delikatny kremowy sos. Podajemy na ciepło posypany resztą sera i/lub natką pietruszki. Smacznego.











1 komentarz:

Printfriendly