środa, 11 września 2013

Karkówka w sosie własnym z pyzami

Dzisiaj danie dla wielbicieli mięs, a mianowicie karkówka w aromatycznym sosie własnym z pyzami. Do przygotowania tego dania użyłyśmy wielki kawał mięsa z kością, rozmaite zioła i dodatki. Efektem jest pyszne, rozpływające się w ustach mięsko z wspaniałym sosem. Idealnym dodatkiem będą pyzy przygotowane na parze. Nic tylko zajadać!




Czas przygotowania: 1h 40
Ilość porcji: 6

Składniki: 
  • 1,5 kg karkówki z kością ( w promocyjnej cenie znajdziecie TUTAJ )
  • 10g suszonych grzybów np. borowików
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kostka rosołowa
  • przyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, gorczyca, sól, pieprz 


Mięso nacinamy w plastry, uważając by nie rozciąć do końca. Doprawiamy przyprawami, również w nacięciach. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w plastry. Wypełniamy nimi nacięcia. Całość posypujemy gorczycą. Grzyby namaczamy chwilkę w wodzie i dorzucamy do mięsa. Całość podlewamy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na godzinkę. Do mięsa co jakiś czas zaglądamy i podlewamy powstałym sosem. Po upływie około godzinki w szklance wody rozpuszczamy kostkę rosołową oraz sos sojowy. Przygotowanym sosem polewamy mięso. Zmniejszamy temperaturę na 150 stopni i zostawiamy jeszcze na pół godzinki. Po tym czasie mięsko jest miękkie i soczyste, a dookoła niego powstał pyszny sos.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly