poniedziałek, 20 stycznia 2014

Kaczka z jabłkami i żurawiną

Dzisiaj przepis na wspaniałą aromatyczną kaczkę z jabłkami i żurawiną. Sama kaczka nie wymaga dużej pracy przy przygotowaniu. Jedynym jej mankamentem jest długi czas pieczenie. Podczas gdy w całym mieszkaniu unosi się już pyszny i aromatyczny zapach to my musimy nadal czekać, aż kaczką dojdzie. Jednak kiedy jest już gotowa to nie można się jej oprzeć. :)




Czas przygotowania: 2h + czas na marynowanie mięsa
Składniki:
  • Kaczka wagi około 2kg 
  • 3,4 kwaśne jabłka
  • 4 ząbki czosnku
  • Garść suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki oleju
  • Łyżka miodu
  • Łyżeczka soli ziołowej, majeranku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Kilka kulek jałowca
Dzień przed pieczeniem myjemy kaczkę oraz marynujemy. Mieszamy olej z miodem, przeciskamy do tego czosnek oraz dajemy przyprawy takie jak sól, pieprz, majeranek i jałowiec. Dokładnie nacieramy kaczkę z każdej strony, jak i w środku. Tak przygotowaną marynujemy całą noc w lodówce. Na następny dzień jabłka kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Cześć wkładamy do środka kaczki wraz z połową żurawiny. Resztą żurawiny posypujemy kaczkę. Tak przygotowaną wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Często podlewamy ją powstającym sosem. Po godzinie dokładamy dookoła kaczki pozostałe jabłka i zmniejszamy temperaturę na 160 stopni. Pieczemy kolejną godzinę podlewając kaczkę. Kaczkę podajemy w całość. Powstały, podczas pieczenia sos, przelewamy do garnka oraz podgrzewamy lekko. W 1/4 szklance wody rozpuszczamy łyżkę mąki. Zabielamy sos uważając by nie powstały grudki. Sos można zmiksować blenderem lub podawać z kawałkami żurawiny. Idealny dodatkiem do tak przygotowanej kaczki będą pyzy. Smacznego! :)






1 komentarz:

  1. Rany, czemu mam do was tak daleko. Chociaż w innym wypadku nie dałabym się odegnać od waszych drzwi i kaczki. :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly