wtorek, 14 stycznia 2014

Pizza capriciosa

Dzisiaj klasyk kuchni włoskiej, mianowicie pizza z pieczarkami i szynką. Bardzo prosta w przygotowaniu i ekspresowa w upieczeniu. Pychota!


Składniki:
Na Ciasto:
  •  30 gr drożdży w 1/2 szklance wody, *
  •  1 ½ szklanki mąki
  •  3 łyżki oliwy
*na tą pizzę będziemy używać ciężkich składników farszu, dlatego też należy dodać nieco więcej drożdży i oliwy niż normalnie


Sos:
  •  4 łyżki ketchupu
  • Łyżka oregano
  • Łyżeczka bazylii
Farsz:
  • Ok. 200g pieczarek
  • Kilka plasterków ulubionej szynki
  • Ok. 100g żółtego sera 
  • Oregano do posypania
  • Łyżka masła
Przygotowanie ciasta: Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była za gorąca bo to zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, oliwy i wodę z drożdżami. Intensywnie mieszamy łyżką. Na blat wysypujemy nieco mąki, wykładamy ciasto, polewamy ręce oliwą i wyrabiamy. Następnie odstawiamy je na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowanie sosu: W miseczce umieszczamy ketchup i dolewamy nieco wody. Dodajemy oregano i bazylie, intensywnie mieszamy.
Farsz: Pieczarki dokładnie myjemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Pieczarki kroimy w paski i smażymy na patelni. Możemy je lekko posolić. Szynkę kroimy w kawałki. Ciasto na pizzę wałkujemy w okrąg na blacie podsypanym mąką. Układamy na blaszce posmarowanej tłuszczem. Rozprowadzamy sos. Na to układamy pieczarki oraz szynkę. Posypujemy żółtym serem oraz oregano. Wstawiamy na około 15 minut do piekarnika na 220 stopni.





2 komentarze:

Printfriendly