poniedziałek, 31 marca 2014

Jajka przepiórcze faszerowane gorgonzolą

Dzisiejsza propozycja to przepyszne jajka przepiórcze faszerowane gorgonzolą.  Idealna propozycja dla osób uczulonych na jajka kurze, gdyż jajka przepiórcze mogą ze spokojem jeść. Jajka te są ponadto źródełem witamin A, D, B12, B6, cynku, żelaza, potasu i kwasu foliowego. A smak.. hmm mniam. Jedynym minusem tego dania to delikatność skorupek. Potrzeba ogromnej ilości cierpliwości by je wydrążyć i ponownie napełnić, jednak dla chcącego nic trudnego: ) a wygląd i smak dania jest tego warty.



Składniki:
  • 5 jajek przepiórczych
  • ½ łyżki masła
  • ½ łyżki gorgonzoli lub sera z niebieską pleśnią
  • Świeżo mielony pieprz
  • Bułka tarta


Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. W tym celu umieszczamy je w zimnej wodzie i gotujemy 3 minuty od momentu wrzenia. Po ugotowaniu jajka w skorupkach kroimy ostrym nożem na pół. Delikatnie wydrążamy. Białko z żółtkiem ugniatamy widelcem wraz z serem i połową masła. Doprawiamy pieprzem. Farszu nie solimy, gdyż ser jest wystarczająco słony. Patelnie nagrzewamy z pozostałym masłem. Jajka maczamy w bułce tartej i układamy na patelni skorupkami do dołu. Chwilkę smażymy do zarumienienia. Gotowe! Smacznego.









Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze:

  1. Jeej śliczne te jajeczka..:)) przy takich malutkich to było troszkę
    ,, zabawy,, z faszerowaniem....:)) Pozdrawiam.....

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly