środa, 19 marca 2014

Krokiety naleśnikowe z pieczarkami

Krokiety naleśnikowe z pieczarkami to idealne danie kiedy mamy trochę pieczarek i nie bardzo wiemy co z nimi zrobić :) Szybkie, łatwe, tanie, a nade wszystko bardzo smaczne! Polecamy każdemu na szybki obiad lub kolacje.




Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
·         0,5 litra mleka
·         500 g pieczarek 
·         200 g żółtego sera 
·         około 2 szklanek mąki
·         1 jajko 
·         1 łyżka oliwy
·         Szczypta proszku do pieczenia
·         Szczypta soli
·         Garść bułki tartej
·         2-3 łyżki margaryny
·         1 łyżka masła

Przygotowanie krokietów zaczynamy od ciasta naleśnikowego: łączymy mąkę, mleko i oliwę. Do tego dorzucamy jajko, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia i soli. Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać nieco wody lub mleka. Masa powinna mieć płynną konsystencje i swobodnie się rozlewać. Kiedy mamy gotowe ciasto przygotowujemy pieczarki. Najpierw je czyścimy i kroimy w paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pieczarki doprawiając je solą. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanej margarynie. Na przygotowane, jeszcze ciepłe naleśniki kładziemy pośrodku plasterek żółtego sera. Na to nakładamy usmażone pieczarki i zawijamy. Najpierw w rulonik, a potem brzegi do środka. Spinamy przy pomocy wykałaczek. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w mleku i bułce tartej. Ponownie podsmażamy na złoty kolor. Powstałe krokiety najlepiej smakują na ciepło z sosem pieczarkowym lub czosnkowym. Smacznego!



















3 komentarze:

  1. Hahaha.... właśnie nabyłam pieczarki z myślą o zrobieniu takich....
    ....bardzo je lubimy:)))
    Ps. co do niemożności picia piwa..... to każdy stan ma swoje plusy i minusy i myślę, że posiadanie małego szkraba daje zdecydowanie więcej frajdy..... ;)) całą resztę jeszcze nadrobisz....:))
    Pozdrawiam Was cieplutko.....

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju naleśnikowe napychańce krokietowe.
    Nie pogardzę pieczarkowymi, szczególnie tak urodziwymi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam krokiety. Szkoda, że tak rzadko je robię. Muszę to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly