poniedziałek, 20 lipca 2015

Bakłażan z mięsem po bałkańsku

Dzisiejsza propozycja to bakłażany faszerowane mięsem mielonym zatopionym w aromatycznym pomidorowym sosie z przepysznym ryżem. Danie jest wyśmienite, sycące i niezwykle smaczne. Zapraszamy.



Potrawa wolna od glutenu
Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia
Ilość porcji: 4
Składniki:
  • Woreczek ryżu naturalnego
  • 500g mięsa mielonego  
  • 4 bakłażany (ewentualnie papryki) 
  • 2 szalotki
  • Ząbek czosnku
  • Puszka krojonych pomidorów 
  • 100 g żółtego sera 
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • Pęczek natki pietruszki
  • Łyżka oleju rzepakowego
  • Przyprawy: 4 łyżeczki przyprawy bałkańskiej 

Nastawiamy wodę i gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Po chwili dorzucamy czosnek, smażymy około minuty i wrzucamy mięso. Obsmażamy kilka minut. W między czasie bakłażany rozcinamy poprzecznie na pół, a następnie wydrążamy. Środek jednego bakłażana kroimy na mniejsze części i wrzucamy na patelnie. Chwile obsmażamy i dorzucamy puszkę pomidorów. W ¼ szklance wody rozpuszczamy przecier pomidorowy i dolewamy na patelnie. Dorzucamy przyprawy, ryż i posiekaną pietruszkę (zostawiając odrobinę do dekoracji). Całość mieszamy i wypełniamy bakłażany. Na wierzchu posypujemy żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego.














16 komentarzy:

  1. Uwielbiam faszerowane warzywa, ale bakłażana w takiej postaci jeszcze nie jadłam :) Chyba czas to zmienić :D

    http://kuchniaellie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ..aż mi ślinka pociekła jak zobaczyłam Wasze jedzonko:)) mniam.....

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniammmm....
    Za wyjątkiem żółtego sera zjadłabym w całości!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żółty ser można zstąpić mozzarellą :)

      Usuń
  4. Robiłam podobnie, tylko dałam kuskus, fajne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię bardzo podobnie i bardzo lubię takie faszerowane warzywa

    OdpowiedzUsuń
  6. W bardzo podobny sposób faszeruję cukinię, chociaż nigdy nie dodawałam ryżu, następnym razem spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie nadziane ;) bardzo apatycznie wyglądają...

    OdpowiedzUsuń
  8. jest pyszny! cudowny letni obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zamieniłybyśmy bakłażan na cukinie i byłoby super :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj wierzę, że pyszne. Miałam kiedyś okazję takie jeść i były rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Faszerowana warzywa są pyszne :) Bardzo fajne nadzienie, w sam raz na letni obiad.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly