piątek, 31 lipca 2015

Tarta z burakiem liściowym

Podczas wizyty w Jarocinie u mojej serdecznej przyjaciółki zostałam obdarowana bukietem buraków liściowych (czyli boćwiną). Przywiozłam delikwentów do domu, przebrałam, wyczyściłam, usunęłam dwie szczypawki i odłożyłam do lodówki. Na następny dzień zabrałam się za przyrządzanie tego cudu natury.  Postanowiłam przyrządzić z nich tartę na ciście francuskim. Szybki i prosty przepis, okazał się również wyborny w smaku. Polecam wszystkim szczęśliwym posiadaczom buraków liściowych.




Potrawa wolna od glutenu. * 
Czas przygotowania: 20 minut  +  15 minut pieczenia
Ilość porcji: 4
Składniki:
  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • Około 300-400g buraka liściowego
  • 2 szalotki
  • ½ słoika z suszonymi pomidorami (6,7 pomidorów) 
  • ½ kostki fety
  • Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól

*Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuski bez zawartości glutenu


Blachę od piekarnika smarujemy oliwą i układamy na niej ciasto francuskie. Jeśli jest zbyt duże obcinamy nadmiar i odkładamy do innych wypieków. Na cieście francuskim układamy naczynie żaroodporne tak, by z każdej strony pozostawało około 2 cm (tak jak na zdjęciach). Umieszczamy w piekarniku nagrzanym  na 190 stopni na 15 minut. Podczas kiedy ciasto się podpieka przygotowujemy farsz. Z umytych liści wycinamy twarde ogonki, a pozostałą część tniemy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelnie wylewamy nieco oleju z pomidorów i rozgrzewamy. Szalotki siekamy i wrzucamy na patelnie. Kiedy zaczną nam się podsmażać dorzucamy 2 przeciśnięte ząbki czosnku. Smażymy około minuty i wrzucamy liście. Nie bójcie się, że jest ich dużo, zwiędną, a tym samym zmniejszą swoją objętość. Smażymy kilka minut i dodajemy pokrojone pomidory, a na samym końcu fetę. Całość mieszamy, doprawiamy pieprzem i delikatnie solą (feta jest słona, więc nie trzeba za dużo solić). Podpieczony spód wyciągamy, zdejmujemy naczynie żaroodporne i wstawiamy jeszcze na 5 minut. Po tym czasie na podpieczone ciasto francuskie wykładamy przygotowany farsz i pieczemy jeszcze 15 minut w 180 stopniach. Smacznego.









15 komentarzy:

  1. Ale fajny pomysł. Lubię botwinkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzę o takim prezencie. Liście boćwiny widziałm ostatnio w Quchni Artystycznej jako kwiaty- a chciłabym je mieć u siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie! Apetyczny pomysł na tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna tarta i wyobrażam sobie jej smak:)) Mnie się też taka marzyła tylko na tradycyjnym kruchym spodzie:)) Muszę w końcu ją zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowna tarta i wyobrażam sobie jej smak:)) Mnie się też taka marzyła tylko na tradycyjnym kruchym spodzie:)) Muszę w końcu ją zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  6. kolejny raz przekonuję się o tym, iż warto posiać buraki naciowe:) wtedy bym też mogła zrobić taką tartę, bo wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Proszę nie mylić czytelników! W cieście francuskim jest gluten!!! Przecież jest z mąki pszennej...

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na tartę, inna niż wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniammmm....
    Poproszę duży kawał!

    OdpowiedzUsuń
  10. Musi być pyszna, z chęcią wprosiłabym się na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly