czwartek, 22 października 2015

Szybki gulasz z pulpetami i ziemniakami

Odkąd wróciłam do pracy preferuje, w kwestii obiadów, rozwiązania szybkie i proste. Ponadto cenie dania, które mogę zrobić dzień wcześniej wieczorem. Wówczas po powrocie z pracy wystarczy tylko podgrzać garnek i gotowe. Gulasz z pulpetami i ziemniakami jest właśnie takim daniem. Polecam wszystkim zapracowanym i nie tylko :)




Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 250g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko 
  • 1 bułka
  • Ok 250ml mleka lub wody
  • 3 małe ugotowane ziemniaki*
  • 1 ugotowana marchewka* 
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka groszku
  • Garść listków bazylii
  • olej rzepakowy do  smażenia
  • Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, cukier

*ugotowane warzywa mogą pochodzić np. z zupy lub wczorajszego obiadu


W miseczce z wodą lub mlekiem umieszczamy bułkę, aby nasiąkła. Do pojemnika wkładamy mięso mielone, posiekaną na drobno i podsmażoną cebulkę, wbijamy jajko oraz dodajemy odciśnięta bułkę. Możemy dodać posiekane zioła np. pietruszkę lub szczypiorek, ale nie jest to konieczne. Całość solimy oraz doprawiamy pieprzem, mieszamy i formujemy pulpety. Jeśli mięso jest zbyt lepkie dodajemy nieco bułki tartej. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju i obsmażamy pulpety. W między czasie w garnuszku umieszczamy pomidory z puszki, doprawiamy je odrobiną soli, pieprzu oraz szczyptą cukru. Dodajemy również kilka listków bazylii. Całość gotujemy około 2-3 minut, a następnie blenderujemy. Dorzucamy ziemniaki i marchewkę pokrojone na mniejsze kawałki oraz obsmażone pulpety. Na końcu dodajemy groszek. Gulasz mieszamy, gotujemy około 2-3 minut i podajemy obsypane listkami bazylii. Smacznego.





8 komentarzy:

  1. Pyszny pomysł na szybki obiad :) Moja rodzinka z takiego dania byłaby bardzo zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takiego gulasz z ziemniakami..

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha. Ja takie dania nazywam chłopski garnek i jest tam wszystko co kto lubi :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet taki gulasz smakuje lepiej na następny dzień :D

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny, jesienny i można mieć na 2 dni:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly