czwartek, 29 października 2015

Zupa dla dzieci na Halloween

Halloween to święto na które dzieci reagują ogromną radością. To właśnie im największa frajdę sprawia przebieranie się za potwory, zjadanie strasznych smakołyków i wspólne wycinanie dyni. Obserwowanie jej migających oczek i przerażających ust sprawia im wielką radość, a dynia stoi (i cieszy) tak długo póki nie zacznie „specyficznie pachnieć”. Tym najmłodszym też należy się trochę radości z fajnego jedzenia w tym dniu. I właśnie z myślą o tych najmłodszych zrodził się u mnie pomysł na banalnie prostą zupę dyniową z na Halloween :)




Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut + czas potrzebny na ugotowanie dynii
Składniki:
  • 0,5 litra rosołu
  • Ok. 200g dyni ( nie oczyszczonej)
  • Makaron dla 2 dzieci (najlepiej w jakieś fajne kształty)
Dynie obieramy ze skórki, wycinamy środek i kroimy w kosteczkę. Nastawimy w osolonej wodzie i gotujemy do miękkości. Możemy doprawić wedle uznania. Kiedy dynia będzie miękka odcedzamy. Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Do podgrzanego rosołu dorzucamy dynie, makaron i liście pietruszki (jeśli są akceptowalne przez naszą latarośl). Smacznego :)



6 komentarzy:

Printfriendly